De regeling om studenten korting te geven voor een kamer aan de Dordtselaan in ruil voor een paar uur gemeenschapswerk blijkt al eind 2012 te zijn beëindigd. Dat bevestigt woningcoöperatie Woonstad Rotterdam. Volgens de kamerverhuurder konden de studenten die in het zogeheten Studentenkwartier woonden te weinig tijd vrijmaken voor het buurtwerk.

Het project werd in 2009 opgezet door een groep studenten, onderwijsinstellingen, de gemeente en Woonstad Rotterdam om de wijk op Zuid een nieuwe impuls te geven. De woningcoöperatie kocht honderd panden aan de Dordtselaan op en verkamerde ze. Studenten die in de wijk wilden wonen werd een huurkorting van een paar honderd euro per jaar aangeboden in ruil voor hun inzet om wijkbewoners dichter bij elkaar te brengen.

Te ingewikkeld

Dat bleek een utopisch idee, stelt woordvoerder Hedy Brak van Woonstad Rotterdam. “Organisatorisch was het te ingewikkeld. Studenten bleken weinig tijd over te hebben om naast hun studie- en sociale verplichtingen ook projecten in de wijk op te zetten. De huurkorting die daar tegenover stond, was geen stimulans.”

Minder streng selectiebeleid

Joost Weeda, voormalig EUR-student Bestuurskunde, was vanaf het begin betrokken bij het Studentenkwartier en woonde lang aan de Dordtselaan. Hij beaamt de woorden van Brak, maar stelt ook dat de woningcoöperatie een financiele afweging heeft gemaakt die het heeft gewonnen van het maatschappelijke doel. “Woonstad investeerde 10 miljoen in renovatie, maar de kamers zaten niet vol. Hierdoor hebben ze een minder streng selectiebeleid gevoerd. Desondanks ben ik trots op de kleine successen die we samen hebben behaald.”

CDA stelt raadsvragen

In gezamenlijk overleg met alle betrokkenen is uiteindelijk eind 2012 besloten het subsidieproject tot een einde te brengen. Woonstad Rotterdam verhuurt nog wel kamers aan de Dordtselaan onder de projectnaam Studentenkwartier. Gemeenteraadslid Danielle Knieriem (CDA) is verrast dat het project al blijkbaar twee jaar geleden is stilgelegd en heeft schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld. “In 2012 is er nog heel positief over gerapporteerd, dus ik vraag me af wat er precies is misgegaan.” EvR