Woonstad Rotterdam mengt zich in de Rotterdamse studentenhuizenmarkt. De stadscorporatie wil de 6.000 wooneenheden voor studenten en starters overnemen van het noodlijdende Vestia. Daartoe hebben de twee organisaties maandag een intentieverklaring getekend.

Daarmee zou Woonstad in één klap eigenaar worden van het grootste deel van de studentenwoningen in Rotterdam. De corporatie bezit nu al 54.000 woningen in de stad, maar daar zitten nauwelijks studentenwoningen tussen. Woonstad wil de studentenwoningen overnemen omdat de corporatie hoog opgeleide jongeren belangrijk vindt voor Rotterdam, laat woordvoerder Eric Smulders weten. “Als we ervoor kunnen zorgen dat er betaalbare woningen voor jongeren blijven, dragen we bij aan een gezonde toekomst voor de stad.”

Gezonde toekomst

Frappant is dat Vestia de aangeboden kamers en studio’s ook pas drie jaar geleden overnam van de voormalige studentenhuisvester Stadswonen. Kort na die overname in 2011 kwam Vestia’s derivatendebacle aan het licht en moest de woningcorporatie gered worden van een faillissement. Sindsdien probeert Vestia financieel gezond te worden, onder andere door de komende jaren ongeveer een derde van de oorspronkelijk 90.000 woningen te verkopen, waaronder veel studentenwoningen. Woonstad Rotterdam neemt in totaal 7000 eenheden over, waarvan 6000 kunnen aangemerkt als studentenwoningen en 1000 als parkeergelegenheden en bedrijfsruimtes.

Short stay

Met de overname hoeft feitelijk weinig te veranderen voor de studenten op zoek naar kamers. Eerder bleek wel dat het wel degelijk consequenties kan hebben voor het aanbod van goedkope woningen. Vorig jaar nam de Stichting Studenten Huisvesting (SSH) al een kleine 1.500 studentenwoningen over van Vestia. Die studio’s zijn grotendeels omgetoverd in short stay-woningen. Die zijn toegerust op de internationale student die voor relatief korte duur een (gemeubileerde) kamer zoekt. Deze kamers zijn vaak een stuk duurder dan reguliere studentenwoningen. Smulders wil echter nog niet in detail treden over de plannen. De onderhandelingen lopen nog en ook financiële details van de deal zijn nog niet bekend. Voorlopig wil Woonstad alles houden zoals het is. Smulders gaat er op dit moment vanuit dat er voor huurders weinig gaat veranderen:  “In principe verandert alleen de eigenaar, niet eens de huisbaas. We vinden de bestaande structuur erg belangrijk.” Als Vestia en Woonstad er samen uitkomen, zal de deal in het voorjaar worden beklonken. TF