Er studeerden nog nooit zoveel studenten aan de EUR, zegt Erasmus Topsport. Dankzij flexibele studiebegeleiding en een efficiëntie, gedisciplineerde houding kunnen ambitieuze topatleten hun sportieve ambities combineren met een studie in Rotterdam.

De laatste jaren lag het aantal sporters op topniveau die in Rotterdam studeerden rond de 75, maar dit jaar is er dankzij toegenomen aandacht voor topsport sprake van een flinke stijging: de EUR telt voor zover bekend 92 topsporters, een recordaantal. Hockey is met 19 studenten het best vertegenwoordigd, met als meest in het oog springende namen de kersverse hockeywereldkampioenen Marloes Keetels (Bedrijfskunde) en Roos Drost (Geneeskunde). Voetbal scoort eveneens hoog in de topsporterslijst (7 studenten, actief bij onder meer Feyenoord en Excelsior), terwijl op de campus ook meerdere ambitieuze roeiers, basketballers, karters en zelfs twee bridgers rondlopen.

Flexibiliteit

In eerste instantie is het topsportklimaat op de EUR natuurlijk vooral iets om trots op te zijn, maar voor docenten en studiebegeleiders kan het ook lastig zijn. Hoe bijvoorbeeld om te gaan met een bowler (ja, ook dat is één van de topsporters in Rotterdam) die opeens twee weken lang colleges mist door een trainingskamp? Volgens Renske Prins, werkzaam bij Erasmus Topsport (de organisatie die de combinatie van topsport en studie in goede banen probeert te leiden), valt daar bij de meeste studies wel een mouw aan te passen. Flexibiliteit is volgens haar het toverwoord in het topsportbeleid.  “Van de sportende studenten wordt verwacht dat ze proactief handelen, en dus van tevoren aangeven wat ze gaan missen door bijvoorbeeld toernooien. In veel gevallen valt de afwezigheid dan gewoon op te vangen in overleg met de docent en de studieadviseur.”

Gemiste tentamens

Wat bij de studerende atleten helaas een stuk minder eenvoudig opgelost kan worden, is afwezigheid bij tentamens. In tegenstelling tot sommige andere universiteiten, zoals die in Tilburg, is het op de EUR niet toegestaan om tentamens op andere locaties te maken. “De examencommissies zijn erg strikt als het gaat om tentamens, waardoor topsporters nu vaak aangewezen zijn op de reguliere herkansing. Wij hopen dat op dit gebied in de toekomst meer mogelijk zal zijn”, licht Prins toe.

Efficiëntie en discipline

Hoe dan ook is de combinatie van sporten en studeren op hoog niveau een uitdaging die flink wat tijd en inzet vergt. Is het niet verwonderlijk dat, ondanks de toenemende druk om snel diploma’s te halen, het aantal topsporters dat in Rotterdam gaat studeren juist toeneemt? Prins beweert dat studie en topsport elkaar niet per se in de weg hoeven te zitten, maar dat de topsportmentaliteit ook voordelig kan zijn voor het studietraject. “We zien dat topsporters, juist doordat ze zoveel sporten, efficiënt en met discipline studeren en uiteindelijk hun studie nominaal halen. Ik denk dan ook dat de verschillen met ‘normale’ studenten minimaal zijn.”

Meer weten over de combinatie van topsport en studie op de EUR? Zie dan de website van Erasmus Topsport. MvS