Het kan verkeren: je wordt eerst beschuldigd van kwakzalverij, om niet lang daarna een koninklijke onderscheiding te ontvangen. Dat overkwam Pauline Meurs, hoogleraar Bestuur van de Gezondheidszorg aan het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (iBMG).

Keihard was het oordeel van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, de organisatie die jaarlijks de Meester Kackadorisprijs – vernoemd naar een kwakzalver uit een zestiende-eeuws blijspel – uitreikt aan een persoon of organisatie die kwakzalverij bevorderd zou hebben. Volgens de vereniging zou Meurs, in de functie van voorzitter van ZonMw (een afdeling van onderzoeksfinancier MWO), teveel ruimte hebben geboden aan ‘geld verspillende’ alternatieve geneeswijzen.

Onzin

Meurs zelf maakt zich niet druk om de aantijgingen. “Om het kort samen te vatten vind ik het complete onzin dat ik deze prijs heb ‘gewonnen’, aldus de hoogleraar. “Burgers maken regelmatig gebruik van complementaire geneeswijzen. Het is daarom onze wetenschappelijke plicht om onafhankelijk onderzoek naar de werking ervan te doen.” De ZonMw-voorzitter verwijt de Kwakzalverijvereniging een ongenuanceerde, vooringenomen blik op de gezondheidszorg. “De vereniging sluit de ogen bij voorbaat voor complementaire geneeskunde, terwijl wij slechts de feiten rondom dit fenomeen willen onderzoeken. Ik voel me totaal niet aangesproken door het woord ‘kwakzalver’, en ik ga de prijs dan ook niet ophalen.”

Koninklijke onderscheiding

Kort nadat Meurs de Meester Kackadorisprijs toebedeeld kreeg, had ze reden om een lange neus naar de vereniging te trekken. Tijdens het jubileumsymposium van het Erasmus Centrum voor Management Development in de zorg (Erasmus CMDz), waarvan Meurs mededirecteur is, werd ze namelijk benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. “Uiteraard hecht ik veel meer waarde aan deze onderscheiding”, zegt Meurs, die het lintje ontving vanwege de vele maatschappelijke, wetenschappelijke en politiek relevante functies waarmee ze wetenschap en praktijk bij elkaar brengt. “Mijn hele carrière ben ik via allerlei activiteiten, zoals een zorgproject in Suriname, bezig om fundamenteel onderzoek praktisch nut te geven in de zorgsector. Deze onderscheiding zie ik als een mooie beloning voor al dat werk.” MvS/HOP