De bekende Duitse filosoof Jürgen Habermas geeft op donderdag 23 oktober een lezing in het Erasmus Paviljoen.

Habermas was eerder al gevraagd om naar de EUR te komen en een eredoctoraat in ontvangst te nemen. Dat weigerde hij echter, omdat hij al een tijdje geen eredoctoraten meer accepteert. Hij komt nu toch naar Rotterdam om een lezing te geven.

Democratische uitdagingen

De lezing zal gaan over de democratische uitdagingen die Europa te wachten staan, getiteld How Europe faces the challenge of transnationalising democracy. Hij zal ingaan op de vraag hoe een democratie die niet gebonden is aan een natiestaat kan worden vormgegeven. De Europese Unie mist een aantal kenmerken die alle andere democratische staten wel hebben. Zo heeft de EU geen monopolie op geweld, noch de autoriteit om de uiteindelijke besluitvorming te bepalen. De vraag is of een dergelijk orgaan in staat is om te voldoen aan de voorwaarden en standaarden van een hedendaagse democratie.

Filosoof Jos de Mul en socioloog Willem Schinkel zullen na afloop commentaar geven op de lezing van Habermas. De lezing vindt plaats op donderdag 23 oktober, van 14.00 tot 15.30 uur in het Erasmus Paviljoen. Aanmelden is verplicht en kan hier. Wees er snel bij, want de aanmeldingen lopen als een trein.

In EM #03, die vandaag is verschenen, meldden we per abuis dat Habermas zou komen om een Erasmuslezing te geven. Dat was onjuist, zijn lezing heeft niets te maken met de Erasmuslezing. TF (Foto: Wolfram Huke, wikimedia)

Update 7 oktober, 14.00 uur: De lezing van Habermas is vanwege de grote belangstelling verplaatst naar de aula. Inschrijven voor de lezing is dus weer mogelijk.