Trendsetting in de mode heeft elk seizoen enorme invloed op wat er in de winkel hangt, maar er is weinig bekend over hoe die trends precies worden bepaald. Op 17 oktober organiseert de universiteit daarom een conferentie over modevoorspellingen.

Je kunt wel denken dat je volledig onafhankelijk en autonoom uitkiest welke kleding je elke ochtend aantrekt, maar uiteindelijk zijn je kledingkeuzes voor een groot deel het gevolg van trendsetting.  

Waarom zijn lange rokken de laatste tijd bijvoorbeeld weer helemaal hip, maar mag je dan weer echt niet gezien worden in een korte broek die tot over je knieën komt?

Niet alleen Parijs

Deze modetrends zijn niet zomaar nattevingerwerk, maar worden grotendeels bepaald door de mode-industrie. Over trendsetting en de processen daarachter gaat de conferentie The History and Future of Fashion Prediction, die op 17 oktober in de Forumzaal van het M-gebouw wordt georganiseerd door de Erasmus School of History, Culture & Communication (ESHCC). Doel van de conferentie is hoe de rol en de vorm van trendsetting in de mode de afgelopen tijd is veranderd, en waarom dat zo is. “Iedereen denkt altijd dat trends bepaald worden in Parijs, maar ook Duitsland heeft een flinke vinger in de pap”, licht historisch onderzoeker Ben Wubs van de ESHCC alvast een tipje van de sluier op over de interessantste bevindingen.

Grote namen en wetenschappers

“Er is nog maar nauwelijks wetenschappelijk onderzoek gedaan naar modevoorspellingen, dus wat dat betreft is deze conferentie zeker gewenst”, zegt Wubs, die samen met de Parijse promovendus Thierry Maillet de conferentie organiseert. Het bijzondere aan The History and Future of Fashion Prediction is de interactie tussen universiteit en industrie. Grote namen uit de modewereld – zoals de Franse modevoorspelster Nelly Rodi – en wetenschappers ontmoeten elkaar op de conferentie, die wordt gefinancierd met behulp van het Europese onderzoeksinstituut HERA. Mede omdat trendsetting een thema is dat iedereen in de maatschappij bewust of onbewust beïnvloedt, heeft de EU een serie van twaalf conferenties door heel Europa genaamd ‘The Enterprises of Culture’ opgestart.

Er zijn nog ongeveer zestig kaarten beschikbaar voor The History and Future of Fashion Prediction, die je als student voor 10 euro kan bijwonen. Zie de website van de ESHCC voor meer informatie.. MvS