Minister Bussemaker gaat de demonstranten toespreken die 14 november op het Haagse Malieveld protesteren tegen het afschaffen van de basisbeurs. Ze kreeg “een uitnodiging die je niet kunt afslaan”.

“Ik zal het maar meteen verklappen: natuurlijk ga ik in op die uitnodiging”, schrijft minister Bussemaker op haar weblog. “Niet omdat ik de illusie heb dat ik mijn gehoor daar ga overtuigen – al zal ik mijn uiterste best doen om ze op andere gedachten te brengen – maar omdat ik ze ten minste in de gelegenheid wil stellen om kennis te nemen van mijn argumenten.”

Flexibel

Ze benadrukt hoe flexibel ze is geweest. “Het is een voorstel waarin belangrijke wensen van de studenten (behoud en zelfs uitbreiding van de ov-kaart) en adviezen van deskundigen (lagere maandlasten door langere aflosduur) zijn meegenomen, dat rechtvaardiger is (verhoging van de aanvullende beurs) en toch een substantiële investering mogelijk maakt (oplopend tot maximaal €1 miljard).”

Haar oorspronkelijke idee voor een leenstelsel kon volgens haar in de vorige regeerperiode op steun van CDA en PVV rekenen, maar die twee partijen “draaiden”. D66 en GroenLinks wilden wel meedenken “om tot een beter en eerlijker plan te komen”. HOP