Memoires van een oorlogsmissie

Esmeralda Kleinreesink promoveerde in uniform op een proefschrift over de autobiografieën van militairen. De nationale cultuur, ontdekte ze, bepaalt het plot.

Behalve onderzoeker is Kleinreesink zelf militair en ook zij schreef een autobiografie: Officier in Afghanistan (Meulenhoff, 2012). Ze ontdekte dat heel veel militairen in de pen klimmen om over hun oorlogservaringen te schrijven. Bovendien ontdekte ze dat er een onderliggende logica te vinden is in de constructie van het plot in hun memoires. Komen de militairen bijvoorbeeld uit culturen waarin een anti-oorlogsstemming heerst, dan is het plot vaak negatiever gestemd. Waarin verschillend de memoires van Amerikanen, Duitsers, Britten, Canadezen en Nederlanders van elkaar?

Lees het in EM #03, vanaf donderdag 2 oktober in de bakken. Kleinreesink zal ook te gast zijn in talkshow Studio Erasmus, dinsdag 14 oktober in de Rotterdamse Schouwburg. Aanmelden kan hier.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.