‘Ik kon eerder zingen dan praten’

Jessica Beisenherz (22) zingt sinds anderhalf jaar in een hardrockband. De vijfdejaars geneeskundestudent gaat echter ook graag op de jazz- en soultoer.

tekst Gert van der Ende fotografie Michel de Groot

Jessica Beisenherz is van vele markten thuis: tijdens haar jeugd – Alblasserdam – had ze vanaf haar zevende jarenlang klassieke gitaarles, deed ze aan ballet, en reed ze niet onverdienstelijk paard. Edoch, ondanks dat ze in haar wiegje al lag te zingen – ‘Ik kon eerder zingen dan praten, en eerder dansen dan lopen’ – liet een zangcarrière nog even op zich wachten, al was dat wel een grote wens. “Ik was op de middelbare school te verlegen om op een podium te zingen; dansen ging prima, want dat is toch anders, dat doe je met je lichaam, en dat laat je, ook als je zenuwachtig bent, niet in de steek.” Wel had ze inmiddels een muzikale voorkeur ontwikkeld, tamelijk beïnvloed door de cd-collectie van haar ouders. Mariah Carey, Whitney Houston, Aretha Franklin, Michael Jackson, Stevie Wonder, dat soort werk. Soul, pop en R&B dus. Nog steeds is ze verre van gecharmeerd van bands als Bon Jovi en U2.

Eenmaal in Rotterdam, moest het paardrijden eraan geloven, evenals het balletdansen. Daar kwamen andere zaken voor in de plaats: ze ging ballroomdansen bij de Erasmas Dance Society – ‘daarin kun je je veel meer uiten dan in ballet, vooral door de sensualiteit van de dansen’ – en volgde basiscursussen zang bij de SKVR. “Ik dacht, ik moet het nu maar eens gaan doen, anders ben ik straks te oud om nog in een bandje te zingen.” Behalve dat ze op deze manier haar vocale kwaliteiten kon ontwikkelen, hielpen de cursussen haar in no time van haar podiumvrees af. Nog als cursist reageerde ze op een advertentie om mee te mogen zingen in Burlesk in Bird, een dinnershow die werd uitgevoerd in club-restaurant BIRD in Rotterdam. Zo geschiedde; omgetoverd tot dame van lichte zeden, mocht ze zelfs een stukje solo zingen. En dat beviel haar prima.

Sinds anderhalf jaar is ze de frontvrouw van hardrockband Hunted Down, die als thuisbasis Dordrecht heeft. Hoewel de optredens vooralsnog spaarzaam zijn, wordt er wekelijks op zondagavond hard en met veel plezier geoefend, en gewerkt aan een anderhalf uur durende setlist geheel bestaande uit eigen nummers. Samen met de bassist is Jessica verantwoordelijk voor de meeste songteksten. Nu worden er ook nog covers gespeeld, zoals bewerkingen van nummers van Britney Spears en de Red Hot Chili Peppers. “Sinds ik in de band zing, ben ik als zangeres enorm gegroeid. Ik kan inmiddels zonder gêne heel hard en heel hoog zingen.”

Ondertussen maakt ze sinds kort ook graag muzikale uitstapjes naar andere genres, bij voorkeur de jazz. Voorafgaand aan het North Sea jazz Festival afgelopen zomer, deed ze mee aan het project Jazz Recordings van North Sea Round Town, waarbij willekeurige muzikanten bij elkaar werden gezet en een uitvoering gaven. Maar hoe goed het ook gaat, en hoeveel plezier ze eraan beleeft, zingen (en dansen) zullen echter altijd een hobby blijven, dat weet ze zeker. “Want ik wil namelijk heel graag dermatoloog worden, het enige specialisme waarbij ik nog tijd zal hebben voor mijn hobby’s.”

Jessica Beisenherz in een coversong contest op de campus in 2012 Drie nummers van de eerste demo van Hunted Down