‘Bottom up’

Guus Bok (26) was naar eigen zeggen in de wieg al een heuse crowdpleaser. Tegenwoordig treedt de net afgestudeerde psychologiestudent onder meer op met de rock-‘n-rollformatie Guus Bok & The Boogies. Maar hij wil meer.

Onlangs was hij nog te zien op het Heart Beat Festival op de campus: Guus Bok, zanger van de naar hem vernoemde band Guus Bok & The Boogies.

De laatste anderhalf jaar treedt de formatie zo’n driemaal per maand op. De zesmansband, inclusief de flamboyante ‘Miss Lucy’, brengt een repertoire van pure rock-’n-roll ten gehore, als ook ‘rolled’ covers van tamelijk bekende nummers (Born to be Wild van Steppenwolf, Sex Bomb van Tom Jones – dat soort werk). Alle leden hebben aan het Rotterdamse conservatorium gestudeerd, Guus dus ook, hetgeen meteen verklaart waarom hij op zijn 26ste nog bezig was aan een bachelor Psychologie.

Guus is een ware performer, die van alles een leuk showtje weet te maken. Want behalve muziek maken, is hij regelmatig druk met acteren, dans en (muziek)theater. Overigens bestaat een niet onaanzienlijk deel van zijn inkomsten uit een totaal niet-muzikale bijbaan: het lesgeven in statistiek. Op de middelbare school was hij al te bewonderen in musicals, en op iets latere leeftijd had hij zelfs een rolletje in de musicalversie van Soldaat van Oranje. The Boogies noemt hij ‘maar één van mijn projecten’, maar wel een tijdverslindende. Gelukkig voor Guus – die een scala aan inspirators heeft, van David Bowie tot Louis Prima – is oefenen met The Boogies haast overbodig, zodat hij toch voldoende tijd overhoudt voor zijn belangrijkste missie : het uitbrengen van een Nederlandstalig soloalbum.

“Het moet een geheel van twaalf nummers worden. Het eerste wordt in maart 2014 gereleased en heet Nadien. Ik schrijf zelf de muziek, de teksten worden door een ander gedaan, want ik schrijf schrikbarend slechte teksten.” Het genre omschrijft hij als een kruising tussen Boudewijn de Groot en Paul Simon wat betreft de teksten; qua muziekgenre is het zoiets als Train meets John Newman.

Graag zou Guus van muzikant zijn beroep willen maken. “Maar dan niet zo’n saaie als Jan Smit natuurlijk, maar meer een allround popzanger, die kan zingen én kan dansen.” Hij wil er ook echt hard z’n best voor doen. “Ik zal nooit aan een programma als X-factor meedoen. Ik wil succes van bottom up, niet van top down, eerst de ervaring van het optreden in kleine klotencafés meemaken.”

Guus Bok zingt de nog te releasen single Nadien

Bekijk de trailer van Guus Bok & The Boogies