Studenten van Erasmus University College spraken donderdag en petit comité met Francis Fukuyama, een van de meest gezaghebbende politieke filosofen van deze tijd.

Francis Fukuyama (1952), auteur van bestseller The End of History (1992) en filosofisch raadgever van verschillende Amerikaanse regeringen, was uitgenodigd als hoofdspreker voor een symposium ‘Metamodernisme’, gehouden in het Stedelijk Museum van Amsterdam. Het symposium, over politiek na het failliet van grote ideologieën, werd mede georganiseerd door het Rotterdamse University College. Daarom kregen de EUC-studenten de exclusieve mogelijkheid om een op een te spreken met grootmeester Fukuyama.

Militaire terughoudendheid in Irak

Onder het genot van een kop thee, vroegen de studenten Fukuyama anderhalf uur lang het hemd van het lijf. Vooral veel vragen over het gevaar van opkomende supermachten als het Rusland van Poetin en het snel industrialiserende China. En over Isis en het terrorisme in het Midden-Oosten. Hoewel Fukuyama enige tijd bekend stond als een voorstander van ingrijpen in Irak, laakt hij nu het militaire beleid van de VS in Irak. Hij pleit voor militaire terughoudendheid van Obama. Fukuyama noemt het een fout van Obama om, na lang afzijdig te zijn gebleven, nu te beloven Isis met wortel en tak uit te roeien. “Die belofte kan hij niet nakomen.” Beter is het om Isis niet te sterk te laten worden, zegt Fukuyama, die geldt als pleitbezorger van de vrije markt en liberale democratie.

Levensles

De 19-jarige student Roan Laenen stelde nog een laatste vraag: wat zou de levensles zijn van Fukuyama voor jonge studenten zoals wij? Fukuyama zei dat hij een klassieke opleiding genoot in de filosofie, met veel Grieks en Latijn. Maar hij vraagt zich af of hij daar nu een baan mee had gekregen in de Verenigde Staten. Je moet je ook specialiseren met praktische kunde, zegt hij als trotse vader: “Mijn dochters studeren voor ingenieur.” DR (foto: Koen Wies)