Onlangs startten zowel Psychologie als Algemene Cultuurwetenschappen (ACW) met een nieuwe, Engelstalige bacheloropleiding. Aan animo geen gebrek: samen trokken de twee nieuwkomers een kleine 200 nieuwe studenten.

De statistieken zeggen genoeg: internationale opleidingen hebben de toekomst. Terwijl de eerste colleges van de reguliere ACW-bachelor begin deze maand 40 eerstejaars trokken, zaten er bij de Engelstalige variant International Bachelor Arts & Culture Studies (IBACS) ruim twee keer zoveel (90). Ook Psychologie, een studie die sowieso nooit verlegen zit om aanmeldingen, kreeg er dankzij de gloednieuwe internationale variant flink wat nieuwe eerstejaars bij. Met liefst honderd – uitsluitend buitenlandse – extra studenten groeide de opleiding met zo’n 30 procent ten opzichte van vorig jaar.

Bewustere keuze

Guus Smeets, Directeur Onderwijs bij Psychologie, is in zijn nopjes met de impuls die ‘zijn’ opleiding krijgt. “De internationals, afkomstig uit 32 verschillende landen, zijn zeer gemotiveerd en brengen meer leven in de brouwerij. Omdat zij zo bewust voor Rotterdam hebben gekozen, verwacht ik ook hele mooie resultaten van ze.” Het programma voor de internationale psychologen in spé is inhoudelijk hetzelfde als dat van hun Nederlandse tegenhangers, waardoor een vergelijking aan het eind van het jaar relatief eenvoudig te maken is. “Onze oorspronkelijke bachelor is al universeel, waardoor in principe alleen de voertaal anders is”, licht Smeets toe.

 

International classrooms

Ook bij Algemene Cultuurwetenschappen krijgen alle studenten, ongeacht of ze ingeschreven staan bij ACW of IBACS, grotendeels dezelfde stof. “De hoorcolleges worden gezamenlijk gevolgd, maar vanwege de international classrooms bij de IBACS-werkgroepen verwachten we wel inhoudelijke differentiatie. Daar kunnen studenten namelijk kennis en ervaringen vanuit hun eigen achtergrond, land of cultuur delen”, zegt Marije Ruijter, onderwijscoördinator Kunst- en Cultuurstudies.

In tegenstelling tot de internationale Psychologiebachelor, waar als gezegd alleen buitenlandse studenten welkom zijn, is IBACS ook toegankelijk voor internationaal georiënteerde Nederlanders.