Medewerkers van Vers Beton, het online tijdschrift voor de ‘harddenkende Rotterdammer’, selecteerden speciaal voor EM vijf uitgaansgelegenheden waar je als Rotterdamse student écht geweest moet zijn.

Davine, Alex, Gino, Tara en Bart schrijven doordeweeks voor Vers Beton en verkennen in het weekend het Rotterdamse uitgaansleven als geen ander. Lees hier waar je volgens hen naar toe moet, hoeveel een biertje kost en of je er een beetje kunt scoren.

 

1 Rotown

Getipt door: Davine Lambert (23), studeerde Media en Entertainment Management, is nu redacteur bij Rotterdam Festivals.

Waarom moet je hier naar toe? “Op een lome zomeravond biertjes wegtikken op het terras, of binnen schouder aan schouder luisteren naar upcoming artiesten – in Rotown kan het allemaal. Het oude pand aan de Nieuwe Binnenweg is gezellig, schaamteloos en hip. Naast het kwalitatieve katervoedsel, zoals de Rotown Burger en de goddelijke tosti’s, is de grote collectie bieren zeker geen afknapper. Persoonlijk ga ik niet naar Rotown om de hele avond strak te staan. Liever chill ik eerst een tijdje op het terras aan een tafeltje, waarna ik op avonden dat er geen concert is tegen een uur of twaalf al mijn dansmoves op de dansvloer kwijt kan. Sta niet raar te kijken van bijzondere gewaarwordingen als loshangende ‘tetten’ en naakte mannen. Rotown schijnt dat effect op mensen te hebben. Voor muziekliefhebbers is Rotown een must, als poppodium weet het namelijk regelmatig verrassende artiesten te boeken. Denk vooral aan rock-’n-roll, jazz, indie, punk, electro en alles wat daartussenin zit.”

> Adres: Nieuwe Binnenweg 19, www.rotown.nl

Prijs voor een biertje: € 2,50

Scoringskans: 80 procent; skip de rotte appels en vind het friszoete fruit

2 BIRD

Getipt door: Alexandre Furtado (25), studeerde International Business Administration aan de EUR, is nu eigenaar van Damage Playground.

Waarom moet je hier naar toe? “Rotterdam heeft geen groot poppodium à la Tivoli, Melkweg of 013. Dat is inderdaad best vreemd voor de tweede stad van Nederland, maar niet het enige dat raar is aan deze stad. Om dat uit te vinden moet je met je luie gat ook eens buiten de campus en Kralingen komen. BIRD is niet groot, maar ook niet te klein, en dit podium heeft een van de betere programmeringen in de stad. Als je last van tunnelvisie hebt, kan het er soms wat benauwd worden: BIRD bevindt zich namelijk onder een voormalig spoorviaduct. Vogels zal je in BIRD niet vinden – alhoewel er veel vogelachtige types ronddwalen – maar wel een mengelmoes aan mensen; multiculti Rotterdam op z’n best. De muziek: jazz & soul, niet zoals die op Radio 6, maar vele malen beter. Op termijn zullen er ook optredens op het dak worden georganiseerd: dans je weg, terwijl je zwaait naar de voorbijtrekkende Thalys. Bienvenue à Rotterdam.”

> Adres: Raampoortstraat 26, www.bird-rotterdam.nl

Prijs voor een biertje: € 2,40

Scoringskans: Meedoen is belangrijker dan winnen. Maar als je toch voor een medaille gaat: de kans op goud is hier significant. Alles is er goud!

3 BAR

Getipt door: Gino van Weenen (28), studeerde Kunstgeschiedenis in Utrecht, is nu cultureel ondernemer in Rotterdam.

Waarom moet je hier naar toe? “BAR is dé bar waar je jezelf kan zijn. BAR is niet zomaar een bar, maar een met mogelijkheden: er zijn theater-, karaoke- en filmavonden, en de ene avond is het een discobar en de volgende een gaybar. Ongeacht je seksuele geaardheid of sekse kun je hier terecht voor een one-nightstand of het ontmoeten van je nieuwe BFF. Dit kan al beginnen bij een romantische burger bij kaarslicht of een van de wisselende – en goedkope! – daghappen. Daarna blijf je hangen in het designmeubilair of de ultra-chille hoekbank. Vaak klinken in BAR vunzige deuntjes en gladde electro sounds uit de speakers. Sexy twerk je de bil van degene naast je, of je fluistert in het oor van je danspartner dat je de nieuwe plaat van TYGA, Chet Faker of een andere Italomeester top vindt, en hij of zij hangt aan je skinny jeans. De roes brengt jullie in een hoekje waar je vervolgens innig staat te centrifugeren. Met het zonlicht op je schotels van ogen beslis je of je samen een bed, bank of douche deelt.”

> Adres: Schiekade 201, barbar.nu

Prijs voor een biertje: € 2,40 (Budvar 0,33 cl)

Scoringskans: Dat zit wel goed!

4 Club Vibes

Getipt door: Tara Lewis (27), studeerde Geschiedenis aan de EUR, zoekt nu werk en schrijft voor de Havenloods en Vers Beton.

Waarom moet je hier naar toe? “Nu de Hollywood Music Hall haar deuren heeft gesloten, is Club Vibes dé plek in Rotterdam met de hoogste scoringskans. Het is misschien wel de enige onvervalste bar-dancing van de stad, waar de vloer plakt en iedereen zweet. Het is er klein, dus je danst vanzelf dicht bij elkaar. Voor het beste resultaat ben je traditiegetrouw al een klein beetje aangeschoten alvorens je de club betreedt. De muziek is bovenal dansbaar en toegankelijk, een gezellige mix van oud en nieuw, dwars door alle stijlen heen. In Club Vibes kun je heerlijk pretentieloos dansen en sjansen. Het personeel, van uitsmijter tot barman, is vriendelijk en geduldig, en mochten sommige mannen (of vrouwen) net iets te dichtbij dansen naar je zin, dan zorgen zij voor het herstellen van de gewenste afstand. Het publiek is net zo gevarieerd als de muziek, van studenten tot oud-voetballers (vroeger kwam ik er altijd Gaston Taument tegen). De kans is groot dat je na één bezoek voor altijd vastzit aan deze guilty pleasure, en je vaker dan je lief is ver na middernacht ineens de onweerstaanbare behoefte krijgt om toch nog héél even naar de Vibes te gaan.”

> Adres: Westersingel 50a, clubvibes.nl

Prijs voor een biertje: € 2,60 (entree: € 5,-)

Scoringskans: Mits je niet te kritisch bent, 100 procent

5 An & Nas

Getipt door: Bart van der Zande (26), studeerde Media & Cultuur aan de EUR, is nu ondernemer met mr.Watson.

Waarom moet je hier naar toe? “Rotterdam is sinds het bombardement een extreem dynamische stad. Er wordt continu gebouwd, afgebroken en opnieuw gebouwd. En dan heb ik het niet alleen over gebouwen. Het uitgaanspubliek in onze stad is ook gewend om steeds weer op nieuwe plekken, nieuwe dingen te beleven. Daarom is het voor een nieuwkomer soms lastig te weten waar je nu weer moet zijn. Om in Rotterdam goed op de hoogte te blijven van het uitgaansleven, moet je te werk gaan als een ontdekkingsreiziger. Je kunt het best instappen met An & Nas. Zij organiseren verrassende feesten waar het er net iets bonter aan toegaat dan je van plan was. Van CITCAT in BAR en Disco Flamingo in Perron tot samenwerkingen met Yard.BIRD op het pop-up stadspark van DÂK. Volg ze op Facebook, start vanuit daar je zoektocht langs het Rotterdamse uitgaanscircuit en het komt helemaal goed met je studententijd.”

> Adres: www.facebook.com/ANENNAS

Prijs voor een biertje: wisselend per locatie

Scoringskans: Ga niet om te scoren, kom voor het vertier