Dorottya Kiss is met haar dansgroep de Fusion Crew door in Holland’s Got Talent. De EUR-studente ontving een heus ‘Golden Ticket’ van Gordon, waarmee de dansgroep rechtstreeks wordt toegelaten tot de liveshows. “Die anderhalf miljoen kijkers moeten weten waarvoor ik vecht.”

Kiss, die twee masters volgt aan de Erasmus Universiteit, vertelde in de uitzending van afgelopen zaterdag dat haar dansgroep het momenteel moeilijk heeft. “Normaal staan we in de theaters, maar op dit moment verkeert de dans- en theatersector in een lastige situatie. Er is minder en minder subsidie, minder en minder geld. We vechten keihard voor ons bestaan.” De KISS moves FUSION Dance Company, zoals de groep officieel heet, bestaat al sinds 2005. Maar bezuinigingen in de culturele sector raken de dansers hard. Geëmotioneerd vertelt Kiss voor de RTL-camera dat ze zelf 20.000 euro heeft geïnvesteerd in de afgelopen jaren en wel eens twijfelt over het voortbestaan van de groep.

Nauwelijks van te leven

“In de uitzending lijkt het net of ik altijd huil”, zegt Kiss lachend aan de telefoon. “Maar dat is heus niet zo. Het is zwaar om te zien dat het na negen jaar steeds moeilijker lijkt te gaan.” Een avond in het theater levert de groep maximaal 1500 euro op, maar daar moeten wel alle technici en dansers van betaald worden. Daar is nauwelijks van te leven, vindt Kiss. “Volgend jaar willen we een grote jubileumvoorstelling geven bij ons tienjarig bestaan. Dat gaat alleen niet lukken, omdat theaters het nauwelijks kunnen betalen.”

Anderhalf miljoen kijkers

De crisis in de cultuursector is voor Kiss reden om mee te doen aan talentenjachten als Holland’s Got Talent. Toch is dat voor veel mensen in de culturele sector als vloeken in de kerk. “Dat begrijp ik wel, die walging ten opzichte van massamedia. Maar we moeten ons openstellen en andere manieren zien te vinden om ons hoofd boven water te houden.” Ruim anderhalf miljoen televisiekijkers zagen zaterdagavond haar auditie op RTL: een astronomisch groot bereik voor een dansgroep, en ook nog eens een doelgroep die je niet snel in de theaters tegen het lijf loopt. Dat is voor Kiss echter niet de enige reden om deel te nemen. “Ik wil dat die anderhalf miljoen kijkers weten wat er speelt in de kunstsector, dat ze begrijpen waarvoor ik vecht.”

De Fusion Crew is op zaterdag 11 oktober weer te zien in de liveshow van Holland’s Got Talent, om 20.00 uur op RTL4. In het voorjaar mistte ze op een haar na de finale van de eveneens door RTL gemaakte talentenshow Everybody Dance Now. Om nu wel de finale te halen, verzoekt Kiss iedereen om per sms tijdens de uitzending op haar te stemmen. Bekijk hier het deel van de uitzending waar Kiss en de Fusion Crew aan de beurt zijn en de gehele auditie. TF