Fabian Dudek (22) is Student Ondernemer 2014. Begin september won de student Strategisch Management de studentenondernemersprijs. In dezelfde week ontving hij ook de prestigieuze LOEY award voor de beste Nederlandse ondernemer in de online industrie in de categorie Marketing & Media.

De jury van de studentenondernemersprijs beschrijft Dudek als ‘een studentondernemer die in zijn manier van praten, manier van denken, in alles wat hij doet en zegt, het intense plezier en de passie van het ondernemerschap uitstraalt.’ Ook een andere EUR-student, Jasper Gabriëlse, viel met zijn bedrijf Seepje in de prijzen.

Nestpick

Het bedrijf van Dudek, Nestpick, is een online platform waar voornamelijk studenten op zoek kunnen naar woonruimte. De appartementen die worden aangeboden zijn door Nestpick bezocht, gefotografeerd en beoordeeld. Het bedrijf belooft huurders binnen 48 uur aan woonruimte te helpen. Dudek hoopt malafide verhuurders zo buitenspel te zetten. “We hebben een nieuwe standaard gezet voor hoe generatie Y op zoek is naar woonruimte. Volledig online, en zonder tussenkomst van een makelaar.”

‘Prachtig compliment’

Dudek is in de wolken met de erkenning die hij ontvangt met beide prijzen. “Het is een prachtig compliment en fantastisch voor onze reputatie. Hiermee hopen we wat meer investeringen te ontvangen, zodat we de kosten voor de huurders kunnen verlagen.” Nestpick vraagt momenteel een halve maand huur, maar als het aan Dudek ligt gaat de prijs dit jaar nog omlaag.

Kritiek

Toch is er ook kritiek op Nestpick. Voor zelfstandige woningen mogen geen bemiddelingskosten in rekening worden gebracht aan de huurder, alleen aan de verhuurder. Minister Blok van Wonen wil dat ook invoeren voor onzelfstandige woningen. Volgens sommigen vraagt Nestpick ten onrechte bemiddelingskosten. “Dat is vrij belachelijk. Als start-up die dingen probeert te veranderen krijg je altijd kritiek, er zullen altijd mensen zijn die het niet zien zitten. Kijk maar naar Uber en AirBnB”, zegt Dudek.

Niets illegaals

Volgens Dudek doet Nestpick niets illegaals. De bijdrage die hij vraagt heeft niets te maken met bemiddelingskosten. “We rekenen alleen maar servicekosten voor het bezoeken van de appartementen en het draaiende houden van de website.” Hij ervaart de kritiek ook als belediging. ”Iedereen die bij Nestpick werkt is er oprecht van overtuigd dat we bezig zijn om een betere en betrouwbaardere standaard te zetten voor de positie van de huurder.” TF