Vanwege de renovatie van de Universiteitsbibliotheek, die begin 2017 klaar moet zijn, neemt de EUR afscheid van een stukje historisch erfgoed. De Randtriever, een boekenrobot die binnen enkele minuten een aangevraagd boek kan ophalen, gaat na decennia trouwe dienst verdwijnen.

Zo’n tweeënhalfjaar geleden ging Leen Meijboom, de UB-medewerker die vanaf 1969 aan zijn ‘levenswerk’ in de bieb sleutelde, met pensioen. Op dat moment  was hij stellig. “De Randtriever werkt nog uitstekend, en ik verwacht dat-ie nog wel tien, vijftien jaar meegaat.” De boekenveteraan bleek achteraf iets te optimistisch.

Niet à la minute

Het lijkt een fantastisch en tijdloos systeem, een robot die weet waar alle studieboeken staan en ze in een mum van tijd voor je ophaalt. Maar volgens UB-directeur Matthijs van Otegem is het razendsnel aanvragen van boeken steeds minder hard nodig. “Studenten bestellen boeken tegenwoordig vaker online om ze pas later op te halen, waardoor  een boek niet langer à la minute aan de balie af te halen hoeft te zijn.”

Commissie

Omdat de magazijnrobot behoort tot het historische erfgoed van de universiteit, wordt het niet zomaar naar de stort gebracht. In plaats daarvan wordt een heuse commissie ingesteld, die wordt voorgezeten door de zogeheten monumentensupervisor van de EUR. In onderling overleg bepalen de bibliotheekbobo’s in die commissie wat het lot zal worden van de monumentale literatuurbrenger.      

Selfservice

Zodra de UB zijn make-over heeft ondergaan, is het de bedoeling dat voor het uitlenen van boeken gewerkt gaat worden met een systeem van selfservice, geeft Van Otegem aan. “Zo’n selfservicesysteem werkt hartstikke eenvoudig. Je vraagt je boeken digitaal aan, en vervolgens kun je ze na het invoeren van je studentencode zo uit een locker halen.”  

Meer weten over de toekomstige Universiteitsbibliotheek? Lees het in de nieuwe EM, die donderdag in de bakken ligt. MvS