Fietsen is voor de Nederlandse student de normaalste zaak van de wereld. Maar voor veel internationals is dat niet zo. Volgens verzekeringsmaatschappijen zijn ze vaker betrokken bij fietsongelukken, dus kregen ze vorige week fietsles op de campus.

Het was een vermakelijk gezicht, vorige week op de zonnige campus. Met een mix van angst, spanning en plezier op hun gezicht – zo ongeveer zoals de meeste Nederlanders vroeger als kleuter hun eerste fietsritjes maakten – slalomden groepjes buitenlandse studenten voorzichtig over het Erasmus Plaza. Niet in elk land is fietsen even vanzelfsprekend als in Nederland: sommige internationals zaten vorige week voor het eerst op de fiets.

 

Een fietscoach keurt de fiets van een student (foto: Michelle Muus)

Fietsongelukken

Samen met professionele docenten en ESN-buddies leerden de nieuwkomers fietsen, een vaardigheid die in het Rotterdamse studentenleven onmisbaar is. “Verzekeringsmaatschappijen merkten dat internationale studenten vaker betrokken zijn bij fietsongelukken. Daarom leren wij ze de Nederlandse verkeersregels, en hoe je goed kan balanceren”, legt Jacomijn Verbruggen-Zoutewelle van het International Office uit. Uiteraard reden de studenten ook een rondje op de ‘echte’ wegen. Buiten een lekke band, iets wat de besten kan overkomen, bleven de internationals schadevrij. MvS