Niet de gewenste honderdduizend, maar wel ruim 65 duizend uur aan vrijwilligerswerk hebben medewerkers maar vooral studenten geleverd aan de stad Rotterdam afgelopen jaar. En het project Erasmus4Rotterdam gaat nog vier jaar door.

Het lustrumprogramma Erasmus4Rotterdam werd maandag 1 september afgerond met de symbolische overhandiging van een ‘cheque’ met daarop de 65.476 uur aan vrijwilligerswerk aan burgemeester Aboutaleb tijdens de Opening van het Academisch jaar in de aula. Het vrijwilligerswerk was het cadeau van de universiteit aan de stad in het jaar van het honderdjarig bestaan.

Basis is gelegd

Vincent Vergeer, afgelopen jaar projectleider van Erasmus4Rotterdam, kijkt tevreden terug. “De honderdduizend uur hebben we misschien niet gehaald, maar we hebben wel een basis gelegd voor de komende jaren, terwijl het project oorspronkelijk voor één jaar bedacht was. Ik denk dat we de komende jaren die honderdduizend uur per jaar zeker kunnen halen.”

Rotterdamsch Studenten Corps meest actief

Het Rotterdamsch Studenten Corps krijgt de eer om het komende jaar door het leven te gaan als de vereniging met de meeste uren ‘community service’.

Het zijn vooral studie- en studentenverenigingen die veel uren hebben gemaakt voor vrijwilligersprojecten als Stichting Jarige Job en er werd een congres georganiseerd voor vijfhonderd MBO-scholieren over het thema kinderrechten, waarbij de verbinding tussen theorie en praktijk nadrukkelijk werd gezocht.

Internationals zeer enthousiast

Ook deden relatief veel internationale studenten mee aan Erasmus4Rotterdam. Vergeer: “Als we alle internationale studenten die zich meldden, aan de slag hadden kunnen laten gaan, dan hadden we de honderdduizend uur wel gehaald. Maar omdat bij veel opdrachten het belangrijk is dat je Nederlands spreekt, konden we niet altijd aan de vraag voldoen. Als we meer opdrachten voor deze groep ontwikkelen, dan kunnen we grote stappen maken”, aldus Vergeer.

Voorlezen

Populaire opdrachten hadden vaak te maken met activiteiten voor kinderen, zoals voorlezen aan kinderen in kansarme gezinnen. Maar ook projecten met ouderen konden op veel animo rekenen bij studenten, aldus Vergeer. “Het enthousiasme van de jongeren vind ik heel hoopgevend”, aldus Vergeer.

Certificaat

De 65.476 uur zijn gemaakt door zo’n 1.400 studenten en medewerkers van de universiteit. Circa 150 studenten hebben minimaal 100 uur aan vrijwilligerswerk gedaan, goed voor een officieel erkenningscertificaat van de universiteit. WG