De universiteit is voorlopig niet van plan om roosters te wijzigen zodat studenten buiten de spits kunnen reizen. Het kabinet zou dat graag zien, omdat op die manier flink kan worden bezuinigd op de OV-studentenkaart.

Onderwijsminister Bussemaker wil 200 miljoen euro besparen op de OV-studentenkaart door studenten buiten de spits te laten reizen. Dat lijkt alleen mogelijk met het wijzigen van onderwijsroosters, maar dat zien veel instellingen niet zitten. Bussemaker zei onlangs in een interview met het Hoger Onderwijs Persbureau dat hogescholen en universiteiten zelf met gemeenten en vervoerders om tafel moeten gaan om oplossingen te zoeken. Als dat niet lukt, blijft er uiteindelijk minder geld voor onderwijs over. “Een deel van de investeringen gaat dan aan de hogescholen en universiteiten voorbij.”

Moeilijk verhaal

De EUR heeft op het moment geen plannen om de roosters om te gooien, laat woordvoerder Jacco Neleman weten. “Het overleg over het leenstelsel loopt nog en het wetsvoorstel moet nog langs de Eerste Kamer en de Raad van State, dus voorlopig wachten we even af.” Karl Dittrich, voorzitter van universiteitenkoepel VSNU zei eerder op Radio 1 dat de universiteiten bereid zijn in gesprek te gaan, maar ook twijfelen aan hoe realistisch de bezuiniging is. Veel instellingen zien veranderingen in de roosters niet zitten. Of het überhaupt mogelijk is om de collegezalen bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg leeg te laten en ’s avonds te vullen is ook hier nog maar de vraag. Neleman: “Dat wordt in ieder geval een moeilijk verhaal.” TF