Tussen de veertig foto’s van de tentoonstelling ‘RSC, honderd jaar vriendschap voor het leven’ in de Universiteitsbibliotheek (UB) zitten exemplaren van de ‘groentijd’.

Opvallend zijn deze foto’s, omdat het Rotterdamsch Studenten Corps altijd geheimzinnig doet over de groentijd, die tegenwoordig kennismakingstijd moet heten. Op een van de foto’s (uit 2013) staat een eerstejaars als ‘levend tafeltje’; leunend op handen en knieën en met een dienblad op z’n rug. Op een foto uit de jaren tachtig liggen feuten in een weiland met hun buik op de grond, terwijl een ouderejaars er triomfantelijk achter staat.

Bravoure

Behalve deze beelden tonen de twee meter hoge banieren in de Meeszaal (waar je de UB binnenkomt) vooral hoeveel plezier er is geweest in de afgelopen eeuw. “Bijna overal zie je grijnzende, uitgelaten jongemannen, vol bravoure en vol vertrouwen in de toekomst”, zei ere-lid Bertil Schuil (lid geworden in 1962), die de beelden voor de tentoonstelling selecteerde uit ruim honderdduizend foto’s. Volgens hem zie je die onvoorwaardelijke vriendschap tussen de jongens overal terug.

RSC Wikipedia

De tentoonstelling, die te zien is tot en met 5 september, is het startschot voor het digitale RSC Museum, of Wikipedia, zoals Schuil het formuleerde. Nu al staan er op de website van de UB verhalen over de mannelijke studentenvereniging, zoals over jaarclub ‘De Keien’. Alle jongens van deze jaarclub zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet, en helaas heeft de fanatiekste onder hen, Frits Ruys, de oorlog niet overleefd. LJ