Vlak voordat de inschrijving sluit bij de studentengezelligheidsverenigingen, proclameerden de presesessen tijdens de Eurekaweek Informatiemarkt nog eens hoe nuttig en gezellig hun studentenverenigingen zijn.

Voor de nieuwe lichting eerstejaars, die vandaag de (vanwege slechte weersverwachtingen) binnen gehouden informatiemarkt in het M-gebouw (Van der Goot Building) bezochten, rukten de Rotterdamse studentenverenigingen graag uit. Zo maakten ook de presessen hun opwachting in een onderling debat over de voordelen van hun vereniging.

Gekkigheid

Gezelligheid en goedkoop bier bieden de studentenverenigingen natuurlijk allemaal. De verschillen zitten hem in de details. Preses Leonard Spigt van RSC verzekert dat zijn vereniging, exclusief toegankelijk voor mannen, zo zijn voordelen heeft. Nergens zoveel ‘gekkigheid’ als bij ‘gasten onder elkaar’. Niels Boerkamp, preses van studentenvereniging Laurentius (voor mannen én vrouwen), werpt echter snel tegen dat er aan gekkigheid ook geen gebrek is bij zijn ‘gemengde’ m/v-vereniging. Want ook bij Laurentius komen studenten terecht in clubjes met mannen óf vrouwen onder elkaar. Dan heb je, zegt Boerkamp, het beste van twee werelden.   

 

Op de foto de huidige presessen van links naar rechts: Leonard Spigt (RSC), Niels Boerkamp (Laurentius), Annick Heukensfeldt Jansen (RVSV), Nina Orlic (SSR), Kees van Dijk (RSG) en Luciënne Klop (NSR).

Mores

Ook gaven de presessen een inkijkje in de (voor de buitenwacht vaak geheime) tradities en mores. Voorbeeldje: een lid mag nooit zomaar een enkel biertje voor zichzelf bestellen, want drinken doe je nooit alleen. Een andere regel is dat je geen horloge mag dragen in de sociëteit (‘gezelligheid kent geen tijd’). Al die mores lijken misschien kinderachtig, maar ze zijn er, zeggen de presessen, niet voor niets: ze verhogen de gezelligheid. Dat laat zich verder niet rationeel beargumenteren, maar dat moet je ervaren, aldus Spigt. Liefst vanavond nog, op de traditionele feesten die ze op de sociëteiten houden. DR

EM doet de hele week uitgebreid verslag van de Eurekaweek. Ga naar www.erasmusmagazine.nl/eurekaweek om niets te missen!