De kans dat je tijdens je studententijd in de horeca gaat werken is vrij groot. Dan is het natuurlijk altijd fijn als je al een beetje cocktails kunt shaken. De cocktailworkshop die op dinsdagavond in Café Beurs en De Vrienden Live wordt georganiseerd is dus niet alleen heel gezellig, maar misschien ook nog handig voor de toekomst.

Groepje 31 arriveert als eerst bij het café in de Oude Haven en doet met slechts zes studenten in spe mee aan de cocktailworkshop. “Eigenlijk waren we met z’n vijftienen, maar sommige zijn al naar andere groepjes en de 17-jarigen mogen helaas niet meedoen. Die hebben vanavond ‘Ik Hou Van Holland’-avond, daar balen ze wel van”, vertelt een van hen.

Sex on the beach

Maar dat mag de pret voor de achttienplussers die wel aanwezig zijn niet drukken. Barman Xavier is duidelijk een beetje gespannen voor zijn eerste workshop van vanavond. Zijn Nederlands is niet zo goed, dus heet hij de studenten in het Engels welkom. Met moeite komt hij uit boven de bingo die een verdieping hoger aan de gang is. Op het lesprogramma staat een Sex on the Beach. Die lust iedereen, en is lekker makkelijk én snel te maken, vertelt Xavier. Binnen no time staat de volgende groep immers weer op de stoep.

 

Mannen eerst

En dus doet hij vliegensvlug voor wat er allemaal in de cocktailshaker moet. Iedereen gaat druk aan de slag. In groepje 31 zijn de taken goed verdeeld. De mannen mogen als eerst hun cocktail-skills laten zien, de tweede ronde zijn de dames aan de beurt. Gerben (18), Bart (20) en Jeroen (bijna 19!) hebben nog een beetje moeite met het shaken zonder knoeien, maar al snel staat er toch echt een prima cocktail op tafel.

 

De fik erin

Daarna heeft barman Xavier nog iets speciaals in petto. Zo’n dertig shotglaasjes worden op de bar gevuld en wie er meteen eentje achterover probeert te slaan wordt snel tegengehouden. “Hij heeft dit al twee jaar niet meer gedaan hoor, dus hopelijk gaat het goed”, fluister zijn collega Marnix vlak van te voren toe. Maar met één vloeiende beweging staan alle shotjes in brand. Er worden foto’s gemaakt en als de grootste hitte eraf is mag iedereen een rietje pakken om het goedje naar binnen te slurpen. Snel slaan sommige nog hun cocktail achterover, een enkeling vult stiekem zijn flesje water met wodka, en dan is het alweer tijd om te vertrekken voor dat de volgende groep aan de beurt is. BK