Al jaren drinken nieuwe eerstejaars een flink aantal biertjes in de Eurekaweek. Nu de minimale leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol verhoogd is van 16 naar 18 jaar, mogen studenten officieel geen biertje meer nemen. Drinken ze ook daadwerkelijk alleen nog maar fris?

Daar sta je dan, met je glaasje cola bij een studentenvereniging, terwijl de andere eerstejaars lekker aan het pilzen zijn. Die gedachte zal bij de 321 17-jarige Eurekaweekgangers toch wel even opgekomen zijn toen ze hoorden over de verhoogde alcoholleeftijd. Tijdens de Eurekaweek zijn verschillende maatregelen getroffen om te zorgen dat minderjarige studenten geen bier in handen krijgen, maar die zijn lang niet altijd succesvol.  

Blaastest

Om erop toe te zien dat minderjarigen niet aan het bier gaan, heeft de organisatie hen een speciaal oranjegekleurd polsbandje gegeven. Daarmee kun je, in tegenstelling tot met het ‘normale’ groene polsbandje, geen biertje bestellen tijdens de verenigingsavonden. Voor de zekerheid gaat SSR nog een stapje verder: zij laten 17-jarige studenten een blaastest doen, en als ze vervolgens alcohol gedronken blijken te hebben, komen ze niet binnen op de sociëteit.

Flauw

Lisa Monster (17) ondervond de strenge maatregelen bij SSR dinsdagavond aan den lijve. “Omdat ik een glaasje bier op had mocht ik niet naar binnen, terwijl het binnen vol stond met stomdronken mensen die maar een paar weken ouder zijn dan ik. Flauw, maar het is nou eenmaal de wet. Daar moeten ze zich aan houden”, zegt de studente die eerder op de dag ook al niet naar binnen mocht bij de traditionele biercantus.

Niet te voorkomen

De maatregelen lijken effectief, maar zijn in de praktijk vrij simpel te omzeilen: eenmaal binnen bij een vereniging bestelt een groepslid van 18 jaar of ouder een aantal biertjes extra voor zijn minderjarige groepsgenoten en het probleem is opgelost. Laurentius-preses Niels Boerkamp zegt dat ook zijn vereniging streng controleert, maar dat sommige overtredingen niet te voorkomen zijn. “Wij kunnen onze barvrijwilligers nog zo goed instrueren, maar er is altijd wel een lid dat zijn broertje een biertje geeft.”

Dat beaamt ook Cas Walter, lid van het Eurekaweekteam van het RSC. “Op onze feestjes wordt wel gekeken naar de kleur van de armbandjes, maar via-via kom je ook als 17-jarige makkelijk aan bier. Dat lijkt me eigenlijk ook wel prima, want een Eurekaweek zonder bier is toch een stuk minder leuk.” MvS