Trink, trink, brüderlein trink. Proost en zuipen maar! Dat is tenslotte wat een cantus inhoudt: aan de hand van samenzang tijdens een studentikoos drinkfestijn medestudenten beter leren kennen.

Het zang- en drinkfestijn vond dinsdagavond plaats in de M-hallen. Hordes studenten stonden al een uur van tevoren in de rij te wachten om naar binnen te kunnen, terwijl een handjevol studenten de snellere weg via de brug van het T-gebouw had ontdekt. Waar normaal tentamens worden gehouden, was de zaal speciaal voor vanavond versierd met feestlichten, een podium en tientallen tafelbankjes. Rond 20:30 sloten de deuren en mocht niemand er meer in of uit…

Droog op het podium

“Eurekaweekcrew, wij staan hier droog op het podium! Kan iemand dit oplossen?”, roept de voorzanger het publiek toe. Het bier wordt uitgedeeld en de muziek begint. De avond wordt op zijn Hollands geopend en het Wilhelmus vult de zaal. Er wordt af en toe in het zangboekje gezocht naar de tekst, maar de sfeer zit erin.

 

‘Meer bier voor ons’

Aankomend studenten Algemene Cultuurwetenschappen Wouter, Romy, Luc en Annelou zijn één van de weinigen met een klein groepje aan tafel. Er zijn maar vijf studenten van de hele opleiding die meedoen aan de Eurekaweek, vertelt Romy. “Des te meer bier voor ons”, lacht Luc. En inderdaad, het bier vloeit rijkelijk en al gauw gaan de voeten van de vloer en de handen in de lucht. Wouter was al bekend met een cantus van zijn vorige opleidingsvereniging, maar vanavond was toch één van de betere die hij heeft meegemaakt. “Normaal gesproken zijn de regels heel streng, maar hier wordt daar niet echt aan gehouden gelukkig.”

‘Toch wel geinig’

Tijdens de Nederlandse liedjes kijken de internationale studenten nog een beetje rond, maar zodra een Engelstalig liedje als ‘I will survive’ of ‘Rolling on the river’ door de band wordt gezongen, gaat iedereen los. De hele zaal begint te dansen en hier en daar vallen er een aantal bankjes op de grond. Annelou vindt het tegen haar verwachting in erg gezellig. “We waren met heel weinig, maar uiteindelijk was het toch wel geinig!” Moe zijn ze nog lang niet, er wordt namelijk nog druk overlegd of ze een latertje maken bij SSR of Laurentius.

Na afloop wordt het cantusthema dus gewoon voortgezet bij de verenigingen. Bussen, vergezeld door welkomstcomités, staan buiten te wachten om de jubelende studenten naar de verenigingsfeestjes te brengen. Vanavond lijkt het algemene Eurekaweekthema te zijn: zingen, drinken en feesten als dé manier om met elkaar te verbroederen. CW