Bij een studentenvereniging: ja of nee? Het is de hamvraag van de introductieweek, waarin de verschillende studentenverenigingen strijden om verse aanwas.

De verenigingen presenteren zich als warme families in koel en zakelijk Rotterdam. Toch zijn veel eerstejaars huiverachtig om zich te laten inpalmen. Onterecht, volgens de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV).

Vooroordelen

De beeldvorming geeft genoeg reden tot twijfel. Studentenverenigingen zouden sadistische ontgroeningen organiseren. De verenigingen zouden leden in het gelid dwingen. Lid zijn zou veel tijd en geld kosten. En aanzetten tot een ongezond (lees: alcoholisch) studentenleven. In tijden van bezuinigingen op de studiebeurs lijkt de keuze – wel of geen lid? – dan al snel gemaakt. Te snel, volgens de LKvV, die opkomt voor het scala aan studentenverenigingen dat Nederland rijk is. Het zijn namelijk vooroordelen, die onrecht doen aan wat de meeste studentenverenigingen bieden. Om een lans te breken voor de studentenverenigingen, lanceerde de LKvV de website wordlid.com.

Ontgroening

Studentenverenigingen, aldus de LKvV, vormen de voedingsbodem voor levenslange vriendschappen, die later de broodnodige contacten vormen in de zoektocht naar een baan. Verenigingen organiseren tal van activiteiten, maar toch zonder de verplichting eraan mee te doen. Ze helpen bij het zoeken van een (goedkope) kamer en ze distribueren goedkope studieboeken. Ook hebben ze een sportteam, zodat studenten kunnen blijven sporten, ook wanneer ze zijn aanbeland in een nieuwe stad. En die enge ontgroening, zegt de LKvV, die bestaat bij de meeste studentenverenigingen eigenlijk allang niet meer. Wordt er wel nog ontgroend bij wijze van inwijdingsritueel, dan gaat niet meer zo wreed aan toe als pak hem beet twintig jaar geleden. De ontgroening is tegenwoordig aan strenge regels onderworpen, zodat er ‘niets fout kan gaan’. DR