De eerste dag van de Eurekaweek was best spannend voor alle eerstejaars studenten. Na de openingsceremonie en de boterhammen op het Schouwburgplein, werden alle eerstejaars gisteren ingedeeld in een groepje met aankomende studiegenoten. Om elkaar én de stad beter te leren kennen.

Dat doen ze met een rondleiding door de stad, de zogeheten City & Port Tour. We sluiten aan bij een van de groepjes die op het Schouwburgplein staan te wachten. De studenten in dit groepje zijn op de gidsen en twee andere Nederlandse studenten na, allemaal buitenlands. Logisch, want ze starten in september met de internationale opleiding International Business Administration. In het voorstelrondje voorafgaand aan de rondleiding blijkt Emily uit Chili te komen, Corentin uit Hong Kong, Theo uit Indonesië, en Anna en Julius uit Duitsland. Eerste stop na de kennismaking: de Luchtsingel.

 

Graffiti boenen

Het idee achter de brug is om Rotterdam Noord met het centrum te verbinden en er een levendigere gebied van te maken. De eerstejaars mochten hier hun steentje aan bijdragen en een gedeelte van de brug verven, maar dat viel letterlijk in het water. In plaats daarvan mochten zij de muren schoon boenen van graffiti. “Dit is niet echt wat ik verwachtte van de Eurekaweek. Het lijkt net alsof we taakstraf uitvoeren”, grapt aankomende Econometrie student Kalun van een ander groepje. “Ah well, this is a good start; meaning that everything after this will only get better”, knipoogt Julius. En dan bedoelde hij niet de rest van de tour, maar voornamelijk de Glow party van vanavond. En eigenlijk álle andere feesten deze week.

 

Coolsingel

Gelukkig viel het volgende bezoek aan het gemeentehuis op de Coolsingel beter in de smaak. Een stukje geschiedenis en een korte rondleiding door de raadszalen en de huwelijkszalen van het gemeentehuis, bracht opmerkingen als “Wow, this is beautiful! Do important officials live here?” naar boven. De Eurekagangers hadden de smaak te pakken, want in plaats van een bezoekje te brengen aan de Oude Haven, kozen zij ervoor om de tour te beëindigen met een snelle hap op de Coolsingel.

 

Kebab

Het kebabtentje was uiteindelijk het hoogtepunt van de tour. Er gingen vertalingen rond voor de bestellingen en aan tafel leerden de groepsleden elkaar beter kennen. Zo kwamen ze erachter dat Emily en Theo gedeeltelijk Nederlands zijn en hier vooral zijn om hun roots beter te leren kennen. Daarnaast wil Emily het liefst een eigen bedrijf starten in de toekomst en wil Theo een internationale carrière opbouwen in business. Anna daarentegen is in Nederland omdat zij het Nederlands onderwijssysteem beter vindt dan in haar thuisland Duitsland én het een goedkoper alternatief is dan Engeland. Maar een gezamenlijke interesse is vooral de liefde voor talen. Ze zijn van plan om een talenclubje te starten en elkaar Spaans, Duits, Indonesisch en Nederlands te leren.

Ondanks het druipende, koude weer was de tour geslaagd en viel Rotterdam in de smaak. Theo: “I do not mind the weather here at all, this is much better than the unbearable heat in Indonesia.” CW

 

EM doet uitgebreid verslag van de Eurekaweek. Ga naar www.erasmusmagazine.nl/eurekaweek om helemaal niets te missen.