Vier Nederlandse universiteiten horen volgens de wereldwijde Shanghai Ranking bij de beste honderd van de wereld. Dat is er één meer dan vorig jaar. De Erasmus Universiteit behoort volgens de ranglijst niet tot de top 100.

De Universiteit Utrecht staat nog altijd het hoogst (57), maar ook Leiden (77), Groningen (82) en de Vrije Universiteit (100) scoren goed in deze ranglijst. Tilburg viste jarenlang achter het net, maar zit deze keer wel bij de beste vijfhonderd. We vinden de EUR terug tussen plek 151 en 200.

Onderscheid naar vakgebied

Naast de algemene lijst maakt de Academic Ranking of World Universities – zoals de Shanghai Ranking ook wel genoemd wordt – een onderscheid naar vakgebieden. In twee lijstjes springt de EUR eruit: in de Social Science-lijst stijgt de universiteit naar een plek bij de beste vijftig (44), en op het gebied van Economics and Business is de EUR met plek 28 de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit. In die laatste stond de EUR vorig jaar nog op plaats 44.

Methodologie

De Shanghai Ranking is één van de bekendste universiteitenranglijsten ter wereld. De makers kijken hoeveel de wetenschappers van universiteiten publiceren en hoeveel succes ze daarmee boeken: worden ze vaak geciteerd door anderen, komen ze in belangrijke tijdschriften terecht? Ook wegen de makers mee hoeveel medewerkers en alumni van een universiteit een Nobelprijs of Fields Medal hebben gewonnen. Meer over de methodologie van de ranglijst kun je hier vinden.

Vrijwel uitsluitend Amerikaanse universiteiten

Boven in de ranglijst staan vrijwel uitsluitend Amerikaanse universiteiten, met op nummer één Harvard University. Alleen de Britse universiteiten van Cambridge en Oxford dringen tot de top tien door. De eerste niet-Westerse universiteit volgt op 21: de Universiteit van Tokio.

Onvoordelig lijstje

In deze lijst scoort Nederland minder goed dan in de concurrerende lijst van het Britse tijdschrift Times Higher Education. Die zet geen vier, maar acht Nederlandse universiteiten in de top honderd. Zo stond de Erasmus Universiteit daar de laatste keer op plek 73. HOP/TF