Dertien EUR-wetenschappers behoren tot de meest invloedrijke wetenschappers ter wereld van het laatste decennium. Dat blijkt uit een onderzoek van Thomson Reuters.

Het Amerikaanse bedrijf analyseerde de citaties van artikelen in de eigen Web of Science database in de periode 2002 tot 2012. In de lijst met The world most influential scientific minds staan 3215 wetenschappers met een publicatie die behoort tot de 1 procent meest geciteerde papers binnen het vakgebied, zogenaamde Hot Papers. Deze Hottest Researchers bepalen volgens Thomson Reuters de richting van hun vakgebied.

De EUR is met dertien vertegenwoordigers de Nederlandse universiteit met de meeste wetenschappers in de lijst. De Universiteit Utrecht heeft er elf en tien wetenschappers van de Vrije Universiteit behoren tot de meest invloedrijke wetenschappers.

De EUR-wetenschappers in de lijst zijn Eric Boersma (hoogleraar Klinische epidemiologie van hart- en vaatziekten, Erasmus MC), Albert Hofman (hoogleraar Epidemiologie, Erasmus MC), Patrick Serruys (hoogleraar Interventiecardiologie, Erasmus MC), Pieter Sonneveld (hoogleraar Hematologie, Erasmus MC), Andre Uitterlinden (hoogleraar Complexe Genetica, Erasmus MC), Jacqueline Witteman (hoogleraar Epidemiologie, Erasmus MC), Justin Jansen (hoogleraar Corporate Entrepreneurship, RSM), Henk Volberda (hoogleraar Strategisch management en ondernemingsbeleid, RSM), Ron Fouchier (hoogleraar Moleculaire Virologie, Erasmus MC), Ab Osterhaus (hoogleraar Virologie, Erasmus MC), Guus Rimmelzwaan (hoogleraar Immunovirologie, Erasmus MC), Cornelia van Duijn (hoogleraar Genetische epidemiologie, Erasmus MC), en Arnold Bakker (hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie). Albert Hofman en André Uitterlinden behoren zowel in het veld van Klinische Geneeskunde als in de Moleculaire biologie en genetica tot de meest invloedrijke wetenschappers. TF