Het grootste Europese sportevenement voor studenten gaat binnenkort van start. Talentvolle sporters vanuit heel Europa komen in Rotterdam zestien dagen bijeen voor een studentikoze editie van de Olympische Spelen.

De vreugde was groot toen de European University Sports Association (EUSA) eind 2011 haar beslissing bekend maakte: de tweede editie van de European Universities Games (EUG) zou in 2014 in Rotterdam worden gehouden, waarmee de Poolse stad Wroclaw werd afgetroefd. Over ruim drie weken is het dan eindelijk zover.

Druk programma

De organisatie pakt flink uit voor de openingsceremonie van 24 juli, die wordt gehost door voormalig tophockeyster en Laurentius-lid Fatima Moreira de Melo. Onder meer studentenband Head First, drumcorps Jubal en DJ Luciën Foort maken hun opwachting in stadion Woudestein, waar naast de openingsceremonie ook de voetbalfinale gespeeld wordt. Behalve voetbal wordt er tot en met 8 augustus elke dag bij negen andere sporten om de medailles gestreden: tafeltennis, handbal, zaalvoetbal, tennis, rugby, roeien, basketbal, volleybal en badminton.

Masterclasses

Uiteraard zal het bij de EUG vooral draaien om sportwedstrijden op het scherpst van de snede, maar er worden ook – zoals het een universiteit betaamt – allerlei interessante lezingen rondom sport gehouden. Onder meer gendergelijkheid, stadsmarketing en de positie van LGBT-sporters komen aan bod in de zogenoemde masterclasses, die worden gegeven in het Erasmus Paviljoen.

Rotterdamse deelnemers

Omdat het niveau op de EUG waarschijnlijk erg hoog komt te liggen, kan niet elk Rotterdams studententeam zomaar deelnemen. “De teams die echt geen kans maken om te winnen doen niet mee”, zegt marketing- en communicatiemanager Gaby Dijkstra. Uiteindelijk zijn drie teams van eigen bodem actief: de tennissers van RSTV Passing Shot, de rugbyers van RSRC en de roeiers van Skadi. Dijkstra vindt het jammer dat het er niet meer zijn, maar heeft veel vertrouwen in de deelnemende Rotterdamse ploegen. “Al deze teams komen met een sterke afvaardiging, en ik sluit niet uit dat ze ook daadwerkelijk om de prijzen gaan strijden.”

Meer weten over de European Universities Games van 24 juli tot en met 8 augustus? Kijk op www.eugames2014.eu. MvS