De Nederlandse hockeysters zijn dit weekend wereldkampioen geworden. Het was het eerste WK waarop EUR-studenten Roos Drost en Marloes Keetels hun talent mochten tonen. EM sprak met de nog nagenietende Keetels.

Van harte gefeliciteerd!

“Dankjewel!”

Hoe voelt het om wereldkampioen te zijn?

“Ik ben erg trots. Het feit dat je bij het beste team van de wereld hoort, is nu steeds meer aan het bezinken. Weinig mensen kunnen zeggen dat ze in eigen land op zo’n toernooi wereldkampioen zijn geworden. Dat voelt enorm gaaf.”

Welke emoties kwamen er bij je los toen je het laatste fluitsignaal hoorde?

“We stonden 2-0 voor en we voelden allemaal al heel erg die adrenalinekick. Seconden voordat het fluitsignaal ging, gooiden we allemaal onze sticks het veld op en ging het publiek helemaal los. Sommige teamgenoten gilden en huilden het uit van opluchting en blijdschap. Dat was een onbeschrijfelijk mooi gevoel.”

Wat was het geheim tot succes?

“We hebben een hele goede voorbereiding gehad, waardoor we tactisch heel goed en fit waren. Maar ook de intensievere mentale trainingen dit jaar hebben ervoor gezorgd dat we als team meer naar elkaar toe groeiden en iedereen zich fijn voelde in het team.”

Hoe hebben jullie de overwinning gevierd?

“We werden gehuldigd in het stadion. Daarna werden we uitgenodigd op het podium in de Rabotent en kregen we bier en hamburgers. Vervolgens zijn we tot in de late uurtjes uitgegaan in een club in Den Haag. Eindelijk weer drinken en dansen! Het was heel leuk om de ontlading samen met het team te vieren.”

Dit was jouw eerste WK. Wat heb je geleerd van deze ervaring?

“De druk van het WK heeft me meer zelfvertrouwen gegeven. Ik denk dat ik door deze ervaring minder zenuwachtig zal zijn voor het volgende grote toernooi.”

Het WK winnen was jouw ultieme doelstelling. Wat is de volgende stap?

“De Olympische Spelen. In september worden we weer opgeroepen en vanaf dan moeten we onszelf weer presenteren aan de bondscoach. Ik hoop dat twee jaar genoeg is om een aantal zaken te verbeteren.”

Nu heb je veel vrije tijd. Wat ga je doen?

“Ik heb nu anderhalve maand geen hockey en dat ben ik niet gewend. Ik kan mijn lichaam nu laten rusten en ik kan eindelijk een festival bezoeken. Ook heb ik in juli nog een tentamen dat ik echt moet halen. Mijn andere doel is namelijk mijn studie met goede cijfers halen, ik ben erg perfectionistisch.” CW