Van de gebedsruimte op de EUR, gevestigd in het N-gebouw, wordt steeds meer gebruik gemaakt door studenten en medewerkers. Diverse studentenorganen en politieke partijen zetten vraagtekens bij de huidige ruimte.

Er was de afgelopen weken een hoop te doen om de gebedsruimte, die door de grote toestroom van internationale studenten steeds intensiever gebruikt wordt. De commotie begon twee weken geleden met een petitie voor een grotere gebedsruimte, opgestart door de overkoepelende multiculturele studentenorganisatie KASEUR. Daarnaast uitte KASEUR onvrede over de schoonmaakfrequentie, die in hun ogen te laag ligt. Vervolgens beklaagden ook de Rotterdamse afdeling van het CDA en NIDA zich over het kleine formaat van de bezinningsruimte, waardoor lange wachtrijen zouden ontstaan.

Voor iedereen

Ook over het karakter van de ruimte zijn klachten. Martijn Samson, lid van de Universiteitsraad, kan zich niet vinden in het islamitische stempel: “Op de officiële website van de universiteit staat expliciet vermeld dat we hier een islamitische gebedsruimte hebben. Wij vinden dat zo’n ruimte toegankelijk moet zijn voor iedereen, religieus of niet.”

Algemeen stiltecentrum

Nadat het College van Bestuur (CvB) op de hoogte was gebracht van deze klachten, gaf rector Huib Pols aan dat er zo snel mogelijk een groter, algemeen stiltecentrum voor alle (niet-) gelovigen gerealiseerd zal worden. Plannen hiervoor waren er al langer, maar vanwege de vele protesten heeft het CvB toegezegd haast te zullen maken. Daarnaast benadrukt het CvB niets te zien in eventuele aparte ruimtes voor mannen en vrouwen.

Aan de huidige plek, die volgens het College islamitisch is en blijft, kan op dit moment weinig worden veranderd. Wel heeft het Erasmus Facilitair Beheer (EFB) met KASEUR afgesproken dat er vaker schoonmakers langs zullen komen in de gebedsruimte. MvS