Hoe durf je jezelf links te noemen, roept een studente als GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver zich meldt bij de demonstraten tegen het leenstelsel. “Dat zijn de betere teksten”, pareert Klaver als het boegeroep aanzwelt.

Een stuk of zestig studenten en scholieren zijn komen opdagen bij het protest tegen het leenstelsel, schat een van de meelopende politieagenten. De LSVb zelf gaat uit van ongeveer honderd. Hoe dan ook, de LSVb is tevreden, want de demonstratie was pas gisterochtend aangekondigd.

Verantwoording

De studenten en scholieren die vanochtend van het Haagse Centraal Station naar de Tweede Kamer liepen zijn boos. “Willen we de basisbeurs kwijt?” roept LSVb-voorzitter Jorien Jansen meermalen door haar megafoon. De groep roept terug. De Kamerleden die tegen een leenstelsel zijn krijgen applaus als ze studenten succes wensen met hun protest. Van de voorstanders komt alleen Jesse Klaver het leenstelsel verdedigen : “Ik probeer verantwoording af te leggen, maar ik heb niet het idee dat ik jullie kan overtuigen”

Kwaad

“Ik werd echt zo kwaad toen ik het hoorde”, zegt de Delftse student Zarifa Gela (21). “Geld lenen kost geld, zegt de overheid altijd, en nu dwingt het kabinet studenten om te lenen. Ik heb een aanvullende beurs, voor nieuwe studenten gaat die misschien honderd euro omhoog, maar omdat de basisbeurs verdwijnt, gaan ze er alsnog op achteruit.”

Stage

“Ik had graag nog een stage gelopen maar dat ga ik vanwege het leenstelsel niet doen”, voegt Ramon van Hamond (20) toe. “Als ik in februari 2015 aan mijn stage begin krijg ik nog een beurs, als ik in september begin niet.”

Scholieren

Ook scholierenorganisatie LAKS, die zich voorheen afzijdig hield in het leenstelseldebat, doet mee aan de demonstratie. “We wijzigen onze koers een beetje”, geeft LAKS voorzitter Annelotte Lutterman toe. De zeventienjarige scholiere doet volgend jaar eindexamen. “Ik zal nog wel gaan studeren. Het klinkt stom, maar mijn ouders hebben genoeg geld. Maar het is toch erg als zelfs ik al moet vragen; pap, mam, hebben jullie een potje bij elkaar gespaard voor mijn studie? Het kan toch niet dat straks alleen mensen met geld kunnen studeren?” Dat ze uiteindelijk in een soepeler aflossingsregime terechtkomt en maandelijks misschien minder moet terugbetalen da de studenten van nu, maakt volgens Lutterman weinig uit. “Wat een onzin. Het gaat om de drempel die lenen opwerpt. Iedereen moet goed onderwijs kunnen volgen.”

Begin

Veel studenten kozen een aantal weken geleden voor D66 en GroenLinks. Volgens PVV-Kamerlid Harm Beertema was dat een steuntje in de rug voor het leenstelsel. “Denk volgende keer een beetje na”, zei hij tegen de demonstranten. “Ik heb niet op een van die partijen gestemd hoor”, reageert de Delftse Gela. “Maar ja, veel studenten letten alleen op wat partijen vertellen, en lezen niet het programma even door”. Dit protest is nog maar het begin, bezweert ze. Dan loopt ze samen met de anderen het gebouw van de Tweede Kamer in, de publieke tribune op, om te luisteren naar de politici die haar zo kwaad maken. HOP