Twee EUR-studenten nemen deel aan het WK Hockey. Aan de vooravond van haar eerste grote toernooi met Oranje, blikt EM vooruit met bedrijfskundestudent Marloes Keetels.

Van 31 mei tot en met 15 juni vindt het Wereldkampioenschap Hockey 2014 plaats in het ADO-stadion in Den Haag. Vanuit heel de wereld strijden de allerbeste hockeyspelers voor de felbegeerde wereldtitel. Twee EUR-studenten haalden de selectie van de Oranjevrouwen: Roos Drost en Marloes Keetels. Tussen de trainingen, tentamens en het inpakken van alle oranje sportkleding door, had Marloes even tijd voor EM.

Speel je iedere wedstrijd mee?

“Ja, we zijn met 18 spelers en iedereen speelt sowieso mee. Het is anders dan met voetbal, iedereen wisselt gewoon door.”

Hoe lang zit je al bij Oranje?

“Dit is mijn derde jaar in Oranje. Ik werd in 2011 geselecteerd, maar na een jaar intensief trainen heb ik helaas de eindselectie niet gehaald voor de Olympische Spelen. Ik ben toen gaan studeren, maar ben wel door blijven trainen bij mijn club HC Den Bosch. Daar heb ik vooral geleerd om belangrijker te zijn in het veld. Dat heeft me de selectie in geholpen. Afgelopen jaar ben ik als speler erg gegroeid en zelfverzekerder geworden.”

Hoe bereid je jezelf mentaal voor op zo een groot toernooi als het WK?

“Het team krijgt veel mentale begeleiding, ook individueel. Zo gooien we bijvoorbeeld allemaal Twitter en Facebook van onze telefoon af, zodat we niks negatiefs van de buitenwereld meekrijgen. Zelf ben ik nog niet zenuwachtig, maar als het stadion op 31 mei vol zit en ik de spelers zie verschijnen, denk ik wel dat mijn hart een beetje overslaat. Het is voor hockey ook best ongekend dat het stadion vol zit met 10.000 man. Maar ik vind het zo gaaf dat ik denk dat uiteindelijk de zenuwen wel verdwijnen.”

Welke tegenstander vrees je het meest?

“Nederland tegen Argentinië is altijd het spannendst, omdat wij nummer 1 en 2 van de wereld zijn. Die wedstrijd wordt gezien als dé topper.  Maar voor een WK traint ieder land twee jaar lang. We mogen geen enkele tegenstander onderschatten. Zelfs Japan en Korea niet.”

Hoe schat je jullie kansen in?

“Het is ons doel om wereldkampioen te worden en ik denk dat wij zeker bij de kanshebbers behoren. Maar alleen als we iedere wedstrijd 100% geven.” CW