Ruim dertig Rotterdamse bars, cafés en restaurants doneren hun fooi aan het goede doel tijdens de Nacht van de Fooi, aanstaande zaterdag (overdag én ’s avonds) 17 mei. De opgehaalde fooi wordt verdubbeld door Impulsis, een organisatie die particuliere initiatieven voor ontwikkelingssamenwerking ondersteunt.

Een team van ongeveer honderd studenten organiseert De Nacht van de Fooi, dat zaterdag in veertien verschillende studentensteden plaatsvindt.  De zes bestuursleden van de Rotterdamse tak van de organisatie studeren allemaal aan de EUR, en hebben dit jaar geregeld dat ruim dertig Rotterdamse horecagelegenheden hun fooi afstaan.  Verschillende deelnemende horecagelegenheden in Rotterdam gaan nog een stapje verder: zo staat de Pizzabakkert op de Oostzeedijk  zijn hele omzet van zaterdag af en organiseert Restaurant Dertien een afsluitende borrel waarvan de gehele opbrengst naar de Nacht van de Fooi gaat.

Kinderschoenen

De Nacht van de Fooi is tien jaar geleden opgericht door een groep Groningse studenten, en heeft zich langzaam door het land verspreid. In Rotterdam staat het evenement nog een beetje in de kinderschoenen, zegt Lonneke van Keulen, bestuurslid van de Rotterdamse Nacht van de Fooi: “We zijn druk bezig om meer bekendheid in Rotterdam te krijgen, zodat meer horecagelegenheden mee willen doen.” De Nacht van de Fooi bracht vorig jaar in Rotterdam zo’n €4500,- op, en Lonneke hoopt daar dit jaar overheen te gaan.

Moestuinen in Oeganda

Wat gebeurt er dan precies met alle fooi, als het niet naar de barmeisjes en de obers gaat? Lonneke: “Iedere opgehaalde euro gaat regelrecht naar vijf verschillende duurzame en kleinschalige ontwikkelingsprojecten: van moestuinen in Oeganda tot basisscholen in Guatemala.” IS