Strippers op de wc, een glazen huis van waaruit radio wordt gemaakt en twee feestzalen in een enorme silo; de eeuwviering van het Rotterdamsch Studenten Corps op de ‘derde Maasvlakte’ begint 16 mei.

De opbouw van het festivalterrein, waar water en zeecontainers volop aanwezig zullen zijn, is drie weken geleden begonnen in de Van Helmontstraat 20, vlakbij het Marconiplein. Aan horeca geen gebrek, want behalve de twee feestzalen in de silo, verrijzen er ook twee restaurants, een bruin café, een vijftig meter hoge skybar, en de zeven disputen bouwen elk nog hun eigen bar.

Bacobus

Bovendien wordt een oude stadsbus vanbinnen helemaal gestript en vertimmerd tot ‘bacobus’; een rijdende bar/discotheek met  – uiteraard – baco’s, hét lustrumdrankje van RSC. De bus rijdt door Rotterdam en pikt ook studenten op van de campus om ze af te zetten bij het festivalterrein. Waar de bus zich bevindt, kunnen studenten zien op de speciale lustrumapplicatie, die ongeveer een week voor de start beschikbaar is. Hierin staat zelfs een ‘datezoeker’, waarin jongens meisjes kunnen ‘liken’ en vice versa.

Festival voor gehandicapten

Het is niet alleen maar feesten tijdens het lustrum, want RSC laat met het Unlimited Festival op 16 mei ook zien dat ze maatschappelijk betrokken zijn. Deze dag is voor de derde keer en is bedoeld voor lichamelijk en geestelijk gehandicapten in de leeftijd van 10 tot en met 27 jaar. RSC verwacht ongeveer 1200 gehandicapten uit heel Nederland die komen voor de verschillende shows, optredens en activiteiten.

Extreem mannige dag

En ook zijn niet alle activiteiten op het festivalterrein. Zo is er op 15 mei in de Oude Haven een heuse ‘Ter land, ter zee en in de Maas’, waar deelnemers met hun zelfgebouwde voertuigen van een baan glijden. Op 19 mei is er een Tikibadfeest en 25 mei is de ‘Extreem mannige dag’, waarop uitsluitend het volgende op het programma staat: shit slopen, explosies veroorzaken en rood vlees eten.

Het festivalterrein (foto via DHG)

Toiletentertainment

Verder kun je tijdens de twee weken feest op het terrein glow in the dark bowlen, de leden bekijken die in het glazen huis radio maken, of chillen op het terras. En schrik niet van vrouwelijke strippers op de wc. “Zie het als extra entertainment. We willen bezoekers iets meegeven wat ze echt onthouden”, aldus Victor Keunen, voorzitter van de lustrumcommissie.

Iedereen is welkom

Deze ervaringen zijn niet exclusief voor RSC-leden, want ook niet-leden en Rotterdammers zijn welkom op het festivalterrein. Hiermee wil de oudste studentenclub van Rotterdam iedereen laten meevieren en bovendien laten zien dat studenten fijn volk zijn, en niet allemaal brallerige vervelio’s die ’s nachts schreeuwend op het balkon staan.

Wie overtreft Daft Punk?

De vraag is nog wie er komen optreden. Daft Punk sloot vijf jaar geleden het lustrum af, maar Keunen wil er nog niets over zeggen. “Maar iets groots zit er wel aan te komen”, lacht hij. Dit geeft aan dat de lustrumcommissie een behoorlijk budget heeft voor alle festiviteiten, maar hoe groot precies; ook daarover zwijgt Keunen. LJ