Alumni van de Erasmus Universiteit hebben gemiddeld een fors hoger startsalaris dan alumni van andere universiteiten. Gemiddeld verdienen ze maandelijks 3186 euro bruto, terwijl het landelijke gemiddelde 2576 euro per maand is.

Dat blijkt uit een eerste analyse van de resultaten uit de WO Monitor, een groot onderzoek onder pas afgestudeerden van alle Nederlandse universiteiten. In het onderzoek werden alumni die tussen oktober 2011 en oktober 2012 hun master afrondden, bevraagd over de overgang van studie naar werk, de voorbereiding op de arbeidsmarkt en de kwaliteit van de master.

600 euro meer

De meest opvallende uitkomst is dat afgestudeerden van de Erasmus Universiteit maandelijks gemiddeld zo’n 600 euro bruto meer verdienen dan afgestudeerden van andere Nederlandse universiteiten. Ook lijken ze sneller een baan te vinden. De alumni die actief zijn op de arbeidsmarkt hadden gemiddeld 2,4 maanden nodig om een eerste baan te vinden. Alleen afgestudeerden van de TU Eindhoven vonden gemiddeld sneller werk.

RSM’ers verdienen het meest

RSM-alumni verdienen gemiddeld het meest, maandelijks ontvangen zij 3453 euro bruto. Afgestudeerden van de ESHCC verdienen bruto 2276 euro per maand.

WO Monitor

De WO Monitor is een tweejaarlijks onderzoek van universiteitenvereniging VSNU en het IVA (een Tilburgs instituut dat onderzoek doet naar onderwijsvraagstukken). Dit jaar werden alle alumni van Nederlandse universiteiten die tussen oktober 2011 en oktober 2012 hun master afrondden benaderd. Van de ruim tweeduizend afgestudeerden van de Erasmus Universiteit vulden er 444 de survey in. Universiteiten maken zelf analyses van de data. TF