Studentenkamers zijn iets duurder geworden. Bewoners betalen 421 euro per maand, inclusief gas, water en licht. Amsterdam is nog altijd de duurste stad: daar is de huur gemiddeld 539 euro. In Rotterdam daalde de prijs in 2013 licht, naar gemiddeld 451,90 euro per studentenkamer.

Dat blijkt uit de gegevens van Kamernet, de grootste bemiddelingswebsite voor studentenkamers. De website vergeleek de prijzen van 2013 met de prijzen van 2012. Op Kamernet worden ruim 145 duizend kamers en appartementen aangeboden.

Geen forse stijging

Heel fors is de huurstijging niet. Het gaat om tien cent per vierkante meter. Je betaalt nu 18,53 euro per vierkante meter. De kamers zijn nagenoeg even groot als vorig jaar. De huren stegen het snelst in Utrecht en Maastricht: 4,6 procent.

Daling in Rotterdam

In Groningen, Rotterdam en Tilburg werden studentenkamers juist goedkoper, vergeleken met 2012. De Rotterdamse studentenkamer kostte in 2013 gemiddeld 451,90 euro per maand, 6,10 euro minder dan in 2012. Ook opvallend is dat er in Rotterdam 4 procent minder kamers werden aangeboden via Kamernet, terwijl er landelijk een stijging is van bijna 13 procent.

Onmogelijke opgave

De Landelijke Studenten Vakbond maakt zich zorgen over de huurprijzen voor studentenwoningen. “De basisbeurs van 279 euro per maand is bij lange na niet meer voldoende om je huur te betalen”, aldus voorzitter Jorien Janssen. Als het kabinet zijn zin krijgt, wordt de basisbeurs bovendien afgeschaft. Dan wordt op kamers gaan “een onmogelijke opgave”.

Kamernood

Dat de prijzen stijgen, laat volgens Janssen zien dat er nog altijd kamernood is: vooral in Utrecht en Amsterdam is het nauwelijks mogelijk een goede kamer te vinden. “Huisbazen hebben hierdoor vrij spel en vragen woekerprijzen voor een klein zolderkamertje. Het zou goed zijn als deze huisjesmelkers harder worden aangepakt.” HOP/TF