Standaard extra vroeg op afspraken verschijnen en net een stapje harder lopen dan je studiegenoten. Studenten met een allochtone achtergrond voelen nog vaak de druk te bewijzen dat er ook ‘goede’ allochtonen bestaan. Zolang de media vooral ‘de rotte appels’ laten zien, moeten zij het goede voorbeeld geven.

Een “grimmige sfeer”, politie die de straat moet “schoonvegen” en Dirk Kuijt die de net geopende winkel via de achterdeur moet verlaten. Volgenshet NOS-verslag van de opening van de Fenerbahçe-fanshop in de Rotterdamse Zwartjanstraat, afgelopen maandagavond, zorgden fans van de Turkse voetbalclub voor ‘chaotische taferelen’ in het centrum. De Turks-Nederlandse EUR-studente Sevda Aksar (Gezondheidswetenschappen) schrok van het bericht: “daar gaan we weer”.

Extra alert

Sinds het veelbesproken pleidooi voor ‘minder Marokkanen’ van Geert Wilders bij de gemeenteraadsverkiezingen eind maart, is Sevda er extra alert op. “Je bent altijd bang dat er weer Turken of Marokkanen negatief in het nieuws komen. Natuurlijk snap ik dat ze zo’n opening verslaan. Maar dat het nieuws zo negatief wordt geformuleerd, vind ik jammer.”

Negatieve toon

Het is een goed voorbeeld van de negatieve beeldvorming rond allochtonen, vindt Sevda. “Eindeloze rijen gefrustreerde wachtenden en tientallen politieagenten op de been om de boel in goede banen te leiden: bij de opening van kledingwinkel Primark in Eindhoven ging het net zo”.

De negatieve toon van het stuk over Turkse voetbalfans is daarom volgens haar opvallend. “Te meer omdat Dirk Kuijt (Fenerbahçe-speler en oud-Feyenoorder), die de winkel opende, in een audio-opname voor de NOS zegt dat het allemaal erg meeviel met de grimmigheid. De fans waren vooral enthousiast.” Hetzelfde zegt Kuyt op Telesport, de website van de De Telegraaf.

Wilders

Net als Sevda worstelen ook andere multiculturele studenten met de berichtgeving over allochtonen in de media. Naar aanleiding van de recente uitspraken van Geert Wilders ging EM met een zestal studenten met een islamitische achtergrond in gesprek over hun mening en ervaringen rond die beeldvorming. Lees hun verhalen in de nieuwste editie, die morgen verschijnt. EH