Dit jaar viert het ‘pop-up’ restaurant Happietaria zijn twintigste verjaardag. Met het initiatief, dat sinds 1994 wordt opgezet door een aantal christelijke studentenverenigingen, wordt geld opgehaald voor vrouwen in Bolivia.

“Het zijn twee vingers bier!”, zei ChristenUnie/SGP-fractievoorzitter Setkin Sies lachend na de officiële opening die hij verrichte door, naar eigen zeggen, zijn eerste biertje ooit te tappen. Hoewel het openingsbiertje dus mislukte, was de zonnige aftrap van het project in De Unie – het sinds juli ongebruikte pand aan de Mauritsweg – een succes.

 

Twee vingers bier

Boliviaanse machocultuur

Happietaria heeft een eenvoudig concept: alle opbrengsten van de hapjes, drankjes of de complete driegangenmaaltijd die je er nuttigt, gaan volledig naar het goede doel. Dit jaar is dat stichting Tear, die samen met een lokale organisatie strijdt voor verbetering van de positie van de vrouw in Bolivia, waar volgens Willemijn Ruit (student Rechten) een echte machocultuur heerst. “Vrouwen worden in Bolivia als een soort gebruiksvoorwerp gezien, daar moet iets aan gedaan worden”, zegt de pandcoördinator van Happietaria.

 

Professionele koks

Door de gasten gerechten als Noorse zalmcarpaccio, gebakken gamba’s met knoflook of een lekkere appelkruimeltaartpunt voor te schotelen, hoopt de Happietaria-organisatie het modern vormgegeven restaurant elke avond goed gevuld te hebben. Met behulp van allerlei professionele chef-koks, die zich deze periode geheel vrijwillig inspannen, zullen de gerechten ongetwijfeld smakelijk zijn. Het driegangenmenu heeft een zeer schappelijke prijs (25 euro), maar mocht je je dat even niet kunnen permitteren, kun je ook gewoon komen buurten. “We zijn blij met iedereen die een hapje of drankje bestelt. Elke euro is er toch weer één”, aldus PR-man Robert van der Hart, die Beleid & Management Gezondheidszorg (BMG) studeert.   

 

Sponsoren

Natuurlijk komt bij het managen van een restaurant heel wat kijken op het gebied van onder meer inkoop, reclame en financiering. Willemijn Ruit beseft dat de organisatie zonder externe partijen waarschijnlijk een moeilijk verhaal zou zijn geworden.  “Gelukkig hebben we hulp van allerlei enthousiaste betrokkenen, bijvoorbeeld onze sponsors Makro en Farm Frites. Dat helpt ons enorm, want als studenten wisten we natuurlijk niet precies hoe dat moest, een restaurant opstarten.”

Zin om een hapje of drankje te nemen bij Happietaria? Het restaurant is tot en met 1 mei open. Zie de website voor openingstijden en andere informatie. MvS