Negentien veelbelovende wetenschappers kunnen dankzij een Rubicon-beurs van onderzoeksfinancier NWO ervaring opdoen in het buitenland. Twee EUR-wetenschappers ontvangen een beurs.

Er kwamen deze ronde 93 aanvragen binnen bij NWO. De elf mannen en acht vrouwen die een beurs krijgen, vertrekken onder meer naar Harvard, Stanford en Cambridge. De meesten gaan naar de Verenigde Staten, vijf gaan er naar Groot-Brittannië, één naar Duitsland en één naar Denemarken.

Beurzen naar EMC

De EUR-wetenschappers die een beurs ontvangen zijn Veerle Bergink en Akhgar Ghassabian. Bergink, onderzoeker aan het Erasmus MC, gaat voor twee jaar naar Aarhuus University met de Rubicon-beurs. Ze doet onderzoek naar kraambedpsychoses. Ook Ghassabian is verbonden aan het Erasmus MC. Zij zet haar onderzoek naar de hersenontwikkeling bij autistische kinderen voort aan Johns Hopkins University.

Rubicon

De beurzen zijn bestemd voor net gepromoveerde onderzoekers en zijn vernoemd naar de rivier de Rubicon die Julius Caesar met zijn leger overstak om de macht in Rome over te nemen. De beurzen zijn een opmaat naar de Veni-, Vidi- en Vici-subsidies voor respectievelijk beginnende, ervaren en zeer ervaren wetenschappers. Die subsidies zijn vernoemd naar de beroemde boodschap die Caesar de senaat van Rome stuurde toen hij een veldslag had gewonnen: ik kwam, ik zag, ik overwon. HOP/TF