De financiële bijdrage die studenten moeten betalen als ze zich te laat inschrijven voor een tentamen blijft voorlopig bestaan. Dat maakte het College van Bestuur dinsdag bekend.

Minister Bussemaker schreef onlangs aan de Tweede Kamer dat universiteiten geen vergoeding mogen vragen aan studenten als ze zich te laat inschrijven voor een tentamen. “Het in rekening brengen van dergelijke extra kosten is niet toegestaan op grond van de wet.” Wel mogen onderwijsinstellingen een deadline stellen aan de tentameninschrijving. Wie te laat is, mag het tentamen op een later moment doen.

Boetes op de EUR

Ook in Rotterdam betalen studenten om zich alsnog te kunnen inschrijven voor het tentamen: 13,50 euro, tot twee dagen voor het tentamen. Bij de RSM, de ESE en het iBMG kan het nog later, maar dan betaalt de student daar 50 euro voor.

Boetes blijven

De Erasmus Universiteit gaat die regeling voorlopig niet aanpassen, zei collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr gisteren in de overlegvergadering met de Universiteitsraad. “De minister heeft gezegd dat instellingen geen boetes mogen heffen en dat studenten zelf de gevolgen moeten dragen. Als ze de tentamens op een later moment moeten doen, gaat dat tot veel studievertraging leiden”, aldus Van der Meer Mohr. “Wij heffen geen boete, maar vragen een bijdrage aan de administratiekosten.”

Administratiekosten

Die administratiekosten liggen in werkelijkheid veel hoger dan 13,50 euro, vulde Ton van der Pijl, secretaris van het College van Bestuur, aan. De werkelijke kosten liggen volgens hem tussen de 50 en 60 euro per te late inschrijving.

Automatische inschrijving

Momenteel wordt er gekeken naar de mogelijkheden om de inschrijving voor het tentamen automatisch te koppelen aan de inschrijving voor een cursus. Dat gebeurt bijvoorbeeld al op de Universiteit Utrecht. Als studenten zich daar aanmelden voor een vak, zijn ze automatisch ook ingeschreven voor het tentamen. Op de EUR duurt het echter nog wel even voor het zover is. De verwachting is dat zo’n automatische inschrijving in 2015 kan worden ingevoerd. TF