De ‘boete’ waarvoor studenten bij een te late inschrijving alsnog mogen aanschuiven voor een tentamen, zal voorlopig gehandhaafd blijven.  Het College van Bestuur past de regeling vooralsnog niet aan, tot genoegen van studenten: “Afschaffen gaat veel te ver”.

In Leiden betaalde een student 225 euro om alsnog met drie tentamens mee te doen. In Rotterdam zijn de kosten niet zo hoog, maar ook aan de EUR betalen studenten om zich na de deadline nog aan te melden voor een tentamen: 13,50 euro tot twee dagen van te voren en bij drie faculteiten kan het ook nog later tegen betaling van 50 euro. Onlangs noemde minister Bussemaker de mogelijkheid tot na-inschrijving tegen betaling “niet volgens de wet”. Universiteiten zouden studenten niet verder op kosten mogen jagen, was het idee. Maar zijn studenten beter af als de deadline echt de deadline is? Erasmus Magazine polste de mening van studenten op de campus.

Traumatisch

“Ik heb één keer een hertentamen laten vallen, omdat de na-inschrijving vijftig euro kostte. Dat vond ik teveel, het was puur om een beter cijfer te halen”. Na die ene keer heeft Anja Ugedahl (24), masterstudente Finance, haar lesje wel geleerd. “Vijftig euro is traumatisch”. Maar als het echt nodig was, had ze het graag betaald. “Het is immers nog altijd goedkoper dan een studiejaar overdoen.”

Liever een boete

Liever een boete dan een weggegooid studiejaar, is de mening van de meeste studenten. Hoewel de ondervraagden aangeven nog nooit of slechts een keer betaald te hebben, vinden ze de coulance gepast. “Door persoonlijke omstandigheden kun je het zomaar vergeten. Of je bent zo druk met je tentamen voorbereiden dat je de inschrijving vergeet”, stelt Olga Karpina (25), masterstudent Marketing. “Afschaffen van de uitloopmogelijkheid is veel te radicaal”.

Preventie

Volgens de studenten kan de universiteit beter inzetten op een preventiesysteem. “Nu krijg je een keer een mailtje, een maand van tevoren. Dan zit je nog niet met je hoofd bij dat tentamen”, zegt Alex Nieuwenhuis (20), die Economie en Rechten studeert. “Er is nergens een herinneringsmoment.”

“Je moet een gulden middenweg vinden”, stelt ook rechtenstudente Tahmina Ashraf (23). “Waarom zetten we niet in op preventie, met een waarschuwingssysteem? Afschaffen van de na-inschrijving gaat echt veel te ver.”

Ook de automatische inschrijving voor tentamens waarvan je de cursus volgt – een mogelijkheid die de EUR nu onderzoekt – is een veelgehoorde suggestie.

Eigen verantwoordelijkheid

Slechts een enkeling vindt de opwinding over mogelijke afschaffing onzin en stelt dat het een kwestie van eigen verantwoordelijkheid is om je op tijd in te schrijven. “We zijn vrijwel allemaal achttien jaar of ouder”, verzucht studente International Communication Lisanne Bos (19). “Zet de inschrijfdata gewoon in je agenda”.  EH