Enkele studentenpartijen hebben bij de lokale verkiezingen winst geboekt. In Delft en Groningen krijgen ze er een zetel bij, in Utrecht komt voor het eerst een studentenpartij in de raad.

Het zijn nog maar voorlopige uitslagen, maar het ziet er goed uit voor de lokale studentenpartijen. In Delft gaat STIP (Studenten techniek in politiek) van drie naar vier zetels in de raad. De studenten trokken 11,4 procent van de stemmen, tegen 7,9 procent in 2010.

Ook in Groningen mogen de studenten tevreden zijn: in 2010 kreeg Student & Stad één zetel en dat worden er nu twee. Een kleine winst (van 4,2 naar 4,7 procent) maakt een groot verschil.

In Utrecht heeft de nieuwe partij Student & Starter 3,6 procent van de stemmen behaald, wat goed is voor één raadszetel. Vooraf hoopten de studenten op grotere winst, al is dit voor een nieuwe partij een goede uitslag.

Amsterdam heeft geen studentenpartij, maar deze keer deed er wel een jongerenpartij mee: Nieuwe Amsterdamse Toekomst. Maar die toekomst laat nog even op zich wachten. De partij wist geen raadszetel te veroveren en kreeg slechts 0,5 procent van de stemmen.

In Rotterdam deed dit jaar voor het eerst een studentenpartij mee. Studenten Politiek 2.0 was verkiesbaar voor de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk. De uitslag van de gebiedscommissies wordt echter pas aan het eind van de middag bekend. HOP/TF