Studenten waren goed vertegenwoordigd op de verschillende kieslijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Hoe is het ze vergaan bij de stembusgang?

Spannend was het gisterenavond, de verkiezingsuitslag in Rotterdam. Leefbaar werd overduidelijk de grootste, met 14 zetels. De PvdA halveerde bijna en de SP en D66 wonnen flink. Er stonden veel studenten op de verschillende lijsten. Maar zijn ze ook verkozen? Op dit moment lijkt het erop dat alleen CDA’er Sven de Langen een goede kans heeft op een zetel. EM belde drie verkiesbare studenten om de uitslag te evalueren.

Landelijke trend

Simon Becker (25), de nummer 5 op de lijst van de VVD en masterstudent Entrepreneurship and new business venturing, is niet verbaasd over de uitslag. Zijn partij verloor een zetel en gaat van vier naar drie leden in de gemeenteraad. “Het past in de landelijke trend. De VVD – en de PvdA nog steviger – wordt afgestraft voor de regeringsdeelname”, zegt Becker. “Dus het is niet raar, maar wel erg jammer. Een zetel meer was fantastisch geweest.” Echt vrolijk was de stemming dan ook niet op de uitslagenavond bij de VVD, in Galerie Kralingen. “Feest was het bij D66, maar wij hebben wel met z’n allen een borrel gedronken.”

“Het is vooral interessant hoe de coalitie eruit gaat zien”, zegt Becker. “De VVD zat zowel in de vorige coalitie, met de PvdA, D66 en het CDA, als in het college tussen 2002 en 2006, met Leefbaar en het CDA. Allebei niet genoeg voor een meerderheid.” Hij heeft wel nog stiekeme hoop op een plek in de raad. “Als we bijvoorbeeld twee wethouders leveren kom ik er alsnog in.”

Alleen maar blije gezichten

Bij de SP was het wel feest gisterenavond. IBCoM-student Ilyas Boujdi (21) was met zijn partijgenoten in WORM om de uitslagen te kijken en de SP vijf zetels te zien behalen. “Ik heb echt alleen maar blije gezichten gezien”, zegt hij. “Het is een prachtige uitslag, meer dan een verdubbeling voor de SP.” Ook hij is benieuwd naar de coalitievorming. “Hamit Karakus [lijsttrekker van de PvdA, red.] heeft vandaag gezegd dat hij vindt dat Leefbaar Rotterdam, D66 en de SP het samen moeten gaan doen.” Maar dat gaat volgens Boujdi lastig worden. “Zeker tussen Leefbaar en de SP zitten grote verschillen, vooral op sociale zaken.”

Met zijn zevende plek op de lijst komt Boujdi waarschijnlijk niet in de raad, maar hij wil wel graag de fractie ondersteunen in de komende jaren. “Maar eerst nagenieten van de overwinning en tentamens halen.”

Het glas is halfvol

Sven de Langen, campagneleider en nummer twee van het CDA, staat voor de deur van de burgemeester op het moment dat EM hem belt. Even later vertelt de masterstudent Beleid en Politiek dat het ondanks het behoud van drie zetels geen groot feest was bij de bijeenkomst van de partij op de bovenverdieping van café Bed. “Ik ben wel enigszins blij. Het glas is halfvol. We hebben heel hard geknokt voor meer dan drie zetels en we zitten wel in de lift, maar het was helaas niet voldoende voor vier.”

Ondanks zijn tweede plek op de lijst, gaat de vlag nog niet uit bij De Langen. “Morgenochtend worden de voorkeursstemmen pas bekend. Op nummer 3 staat de eerste vrouw van onze lijst, dus die zal veel stemmen krijgen, op de vierde plek iemand van Turkse afkomst met een grote achterban, en Hannie van Leeuwen heeft een ontzettend goede campagne gevoerd.” TF