De Economische Faculteitsvereniging Rotterdam (EFR) en EenVandaag organiseren komende maandag weer een fractievoorzittersdebat op de EUR. Landelijke politieke kopstukken mengen zich twee dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen in de strijd om de lokale kiezer.

EM spreekt met Thijs van Kemenade (21), student Economie en Recht (Mr.-drs.-programma) en voorzitter van de activiteitencommissie bij de EFR.

‘Een debat met de landelijke lijsttrekkers van de zes grootste partijen’, kondigt de universiteitssite aan, maar de PVV ontbreekt. Had Geert Wilders er geen zin in?

“Landelijk hoort de PVV daar inderdaad wel tussen, maar Wilders doet in slechts twee gemeentes mee. Zijn invloed op de lokale politiek is marginaal. Voor de sensatie zou het mooi zijn, maar we vonden het niet eerlijk hem uit te nodigen. Wel jammer, ik had hem graag ontmoet.”

Het debat is aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen. Waarover leggen jullie de Haagse politici het vuur aan de schenen?

“Decentralisatie en de zorg zijn de kernthema’s van de avond. Daar liggen de grote uitdagingen voor gemeentes. Hoe willen de partijen dat organiseren? Zo geven we het debat een lokaal tintje. Omdat het live op Nederland 1 wordt uitgezonden, was de keuze voor landelijke kopstukken snel gemaakt.”

Naar wiens oneliners kijk jij het meest uit?

“Ik ben vooral benieuwd naar het samenspel. Wat blijft er heel van de zittende partijen? Die krijgen het ongetwijfeld van alle kanten zwaar te verduren. De houding van Arie Slob vind ik spannend, nu hij verdere akkoorden op het spel zet voor de kwestie over illegaliteit. Maar ook van de SP verwacht ik wel vuurwerk, die partij veroordeelde het kabinetsbeleid vanaf het begin af aan het hardst.”

Jij bent straks de gastheer voor de fractievoorzitters. Met wie drink jij achteraf een biertje?

“Daar zijn ze allemaal welkom voor! Ik zou elk van hen graag willen vragen hoe ze dat nou dagelijks doen: die enorme werkdruk en ook nog een gezin. Wat zijn hun drijfveren? Ik ben benieuwd wat het is waarvoor ze zulke lange dagen willen draaien om de wereld een stukje beter maken.” EH