In de Rotterdam Science Tower bij het Marconiplein, op de grens tussen Rotterdam en Schiedam, is sinds kort de Startup Campus gevestigd. Het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) toverde de elfde verdieping van de toren om tot een paradijs voor ondernemers.

Niemand minder dan minister-president Mark Rutte verrichte zaterdag de officiële opening van de Startup Campus. In de smeltkroes van jonge, startende ondernemers en ervaren big corporates worden studeren, ondernemen en doorgroeien gecombineerd. “Iedereen is hier welkom, we maken geen onderscheid in opleidingsniveau, achtergrond of leeftijd. Belangrijk is vooral dat je ambitieus en ondernemend ingesteld bent”, zegt manager Jochem Cuppen (24).

 

Toplocatie

Aan de faciliteiten zal het in elk geval niet liggen: stijlvol modern meubilair, ruime kantoor- en vergaderruimtes met veel lichtinval en een prachtig uitzicht over de Rotterdamse haven en de stad zelf. Naar het voorbeeld van de Google-hoofdkantoren in California is de inrichting ook nog eens speels en gedurfd. Zo komt er een glijbaan naar de tiende verdieping, en is er een vergaderzaal met schommels. Met daarnaast de aanwezigheid van een Starbucks-vestiging, bar, sportruimte, douches en voetbaltafel zijn de huurders van alle gemakken voorzien.

 

Vergaderzaal met schommels

Ontwikkeling van jong talent

Hoe mooi het ‘jasje’ van de Startup Campus ook is, prestaties en ontwikkeling zijn uiteraard het belangrijkst. Jong ondernemerstalent wordt klaargestoomd voor een voorspoedige start in hun carrière. “Je moet ons zeker niet zien als een pandontwikkelaar. We zijn meer een opleider: we ondersteunen studenten die talentvol en ambitieus zijn, daar hebben we ook speciale ‘topsportprogramma’s’ voor. Onder intensieve begeleiding kunnen ze het ondernemen zo combineren met het afmaken van hun studie”, aldus Cuppen.

Sterke band met de universiteit

Hoewel de Startup Campus een plek is voor ondernemers van allerlei pluimage, is de band met de EUR wel degelijk belangrijk. Cuppen: “Eén van onze speerpunten is het promoten van de Erasmus Universiteit als dé universiteit voor ondernemers. We willen hier de inhoudelijke kennis die de EUR voortbrengt vermarkten en incorporeren in de maatschappij.”

De elfde verdieping zit momenteel al vol met huurders, maar buitenstaanders met interesse in ondernemen zijn elke eerste dinsdag van de maand welkom. Op die dagen organiseert het ECE een Day@theCampus, waar luisteren naar prominente sprekers – zoals voormalig commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn -, interessante activiteiten en netwerken centraal staan. MvS