Op 19 maart 2014 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats in Rotterdam. Twee studenten van het Erasmus University College (EUC) hebben een politieke partij opgericht, genaamd Studenten Politiek 2.0. De partij doet mee aan de verkiezingen voor de gebiedscommissie in Kralingen-Crooswijk.

De oprichters Koen Wies (19) en Mauro Stel (19) zijn eerstejaars studenten Liberal Arts and Sciences aan het EUC. Wies: “We willen zorgen dat studenten weer een stem krijgen in hun eigen buurt.”

2.0

Studenten Politiek 2.0 richt zich ook op internationale studenten, ondanks hun Nederlandse naam en wil intensief gebruikmaken van sociale media. Niet alleen in de campagne, maar ook door deelname tijdens het politieke proces mogelijk te maken. De ‘2.0’ in de partijnaam hangt samen met dit idee. Op moment van schrijven zijn de website en facebookpagina nog in de maak, volgens Wies zijn ze op 23 februari in de lucht.

Leefbaarder Kralingen

Het doel van de partij is om Kralingen-Crooswijk leefbaarder te maken voor studenten. Een probleem is de verdeling van parkeerplaatsen voor de fiets en auto. Zo zijn er volgens Wies teveel parkeerplaatsen in de wijk. “Meestal zijn de parkeerplaatsen leeg en staan de stoepen vol fietsen.” Studenten Politiek 2.0 wil dit probleem oplossen door in het gebied het aantal fietsenstallingen te verhogen en het aantal autoparkeerplaatsen te verlagen.

Optimistisch

Ondanks dat ze nog obstakels moeten overkomen in de aanloop naar hun eerste verkiezingsdeelname, is Wies optimistisch. “Natuurlijk is het de eerste keer dat we meedoen, dus het word erg moeilijk. Maar ik geloof dat er veel studenten zijn die dit een goed idee vinden en die een stem willen krijgen en gehoord willen worden.”

De partij wil kleinschalig beginnen, maar Wies sluit niet uit dat ze in de toekomst ook deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. ET