Innoveer ook het management

Innovatie is niet alleen toepasbaar op technologie en producten, maar ook op management en medewerkers. En dat stimuleert júíst de ontwikkeling van nieuwe producten.

Sociale innovatie noemt Henk Volberda dat. Hij is hoogleraar Strategisch Management en Ondernemingsbeleid en hoofdonderzoeker van de jaarlijkse Innovatie Monitor.

Schrap een managementlaag

Hij bedoelt met sociale innovatie dat bedrijven die een managementlaag schrappen, medewerkers flexibeler laten werken, of samenwerken met een ander bedrijf, succesvoller zijn in het ontwikkelen van nieuwe producten. Uit het onderzoek naar bedrijven in de Nederlandse topsectoren blijkt dat sociale innovatie voor 77 procent bepaalt of een bedrijf succesvol is in het ontwikkelen van betere producten.

DSM is schoolvoorbeeld

In het Radio1 journaal (luister vanaf 1 uur 12 minuten) van vanochtend zegt Volberda dat in de chemie- en energiesector goede voorbeelden te vinden zijn, zoals DSM. “Dit bedrijf heeft zich al meerdere keren opnieuw uitgevonden. Begonnen in de kolenmijnen, nu zitten ze in life science en ze gaan naar duurzaamheid. Dat komt behalve door het hebben van kennis ook door een andere manier van leiden en organiseren; minder managementniveaus en dat rendeert.” LJ

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.