Zes vragen aan Peter Achterberg (36), die na twaalf-en-een-half jaar werken op de Erasmus Universiteit per 1 februari hoogleraar sociologie wordt op Tilburg University.

Heb je al een carnavalskostuum?

“Nee zeg, ik houd niet van verkleden. Wel heb ik speciaal voor mijn sollicitatiegesprek opgezocht hoe Tilburg heet tijdens carnaval. Daar móéten ze iemand van boven de rivieren naar vragen, was mijn idee. Maar nee hoor, geen woord daarover.”

Zin om te gaan werken op de Diederik Stapelfaculteit?

“Zo wordt het daar toch niet meer gezien? Mij interesseert het niet dat hij op de Tilburgse Faculteit der Sociale Wetenschappen werkte. Dat Stapel daar trammelant veroorzaakte, heeft wel geleid tot het schrappen van het puntensysteem waarop je als wetenschapper wordt beoordeeld. En dat is positief, want nu wordt er meer op inhoud gelet.”

Kon je hier geen hoogleraar worden?

“Geen idee, heb ik nooit naar geïnformeerd. In Tilburg heb ik zonder verwachtingen gesolliciteerd, dacht toch dat ik het niet zou worden. Zo kon ik een beetje oefenen met solliciteren, dacht ik.”

Je schreef drie jaar pittige columns voor EM, ga je er in het Brabantse ook met gestrekt been in?

”Weet ik nog niet. Ik schreef de columns, zodat het probleem opgepikt en opgelost zou worden, maar daar heb ik niets van gemerkt. Bovendien krijg je als columnist een bepaald imago, ik zou een ongeleid projectiel zijn die alleen maar doet aan ‘populistisch absurdisme’. Terwijl ik een wetenschapper ben die óók zaken aankaart die beter kunnen. En dat schreef ik op in een leuk stukkie.“

Ga je nog iets missen in Rotterdam?

“Ik zit in een hele fijne onderzoeksgroep met onder andere Stef Aupers, Jeroen van der Waal, Katerina Manevska en Willem de Koster, het is jammer om daar afscheid van te nemen.”

Je woont in Kudelstaart bij Aalsmeer, niet om de hoek bij Tilburg. Hoe ga je dat doen?

“Gelukkig hoef je nog geen parkeerkosten te betalen op de Tilburgse campus, er is niet eens een slagboom! Met de auto dus, of de trein. En ik zit er ook aan te denken om mijn motorrijbewijs te halen, gewoon omdat het kan. “ LJ