Sinds jaar en dag adverteren bedrijven en verenigingen op de campus met enorme hoeveelheden flyers voor hun evenementen. Dat kost veel papier, inkt en moeite, en dus besloten vier studenten van de Rotterdam School of Management (RSM) een speciale flyer-app te maken.

Je kent het vast wel: je loopt over de campus en krijgt de zoveelste flyer voor een feestje, lezing of borrel in je handen gedrukt. Regelmatig is dat vrij zinloos, aangezien studenten het papiertje vaak linea recta de prullenbak in gooien. Zonde van de boodschap en het papier. Kan dat niet effectiever en milieuvriendelijker? Bedrijfskundestudent Richard van Baarlen (22) vindt van wel. Hij ontwikkelde met drie medestudenten de StuDo-app (studenten + ‘something to do’), die op 1 februari gelanceerd wordt.

Waarom hebben jullie besloten een app te maken?

“Tijdens onze minor (Entrepreneurship & New Business Venturing) kregen we de opdracht om vanuit een idee naar een potentiële startup te werken. Eén van onze teamleden, Maxime van Baasbank, las in een artikel van RSM Sustainable dat een ‘flyervrije campus’ gewenst is. Hij kwam met het idee, wat we vervolgens met z’n allen geoptimaliseerd hebben. We gingen aan de slag en ons idee werd erg positief beoordeeld door klanten, studenten en coaches. Uiteindelijk hebben we besloten het idee om te zetten van opdracht naar bedrijf.”

Hoe werkt de StuDo-app?

“Bedrijven en verenigingen kunnen hun digitale advertentie uploaden op onze website, wij checken hem en vervolgens plaatsen wij deze in de app. Studenten die de gratis app gedownload hebben, kunnen hun interesses via speciale filteropties aangeven. Hierdoor krijg je dus geen flyers meer waar je niets aan hebt, maar krijg je alleen advertenties met betrekking tot jouw interesses te zien. Vind je après-skifeesten bijvoorbeeld niks, ontvang je daar dus ook geen flyers voor.”

Welke voordelen heeft zo’n flyer-app ten opzichte van ‘echte’ flyers?

“Het belangrijkste is het milieuvriendelijke aspect. Minder flyers zorgt ervoor dat het gebruik van papier en inkt afneemt. Daarnaast is het voor bedrijven en verenigingen veel goedkoper om digitaal te adverteren. Tot slot is, door het aanbod van statistieken, het veel makkelijker om per categorie het aantal geïnteresseerden te achterhalen en te bereiken. Als bijvoorbeeld 2000 mensen interesse hebben in het onderwerp netwerkborrels, zijn die met één advertentie te bereiken. Met papieren flyers moet je er veel meer dan 2000 printen, omdat niet iedereen op en rond de campus interesse heeft in dat specifieke onderwerp. Al met al past deze app uitstekend bij innovatie, ondernemerschap en duurzaamheid, kernwaarden van zowel de RSM als de Erasmus Universiteit.” MvS